Oproep: geef kankerpatiënt in ziekenhuis vast aanspreekpunt

Oproep: geef kankerpatiënt in ziekenhuis vast aanspreekpunt

Datum: 19 juni 2018

Een kwart van de Nederlandse kankerpatiënten heeft in het ziekenhuis geen vast aanspreekpunt, terwijl de meesten van hen daar wel behoefte aan hebben. Het vaste aanspreekpunt zou een gespecialiseerd verpleegkundige moeten zijn, die ook begeleiding geeft na de behandeling en het overzicht houdt over het hele ziekte- en behandeltraject.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) deed onderzoek onder bijna 4.500 (ex-)kankerpatiënten. Met de uitkomsten gaat NFK ziekenhuizen, medische beroepsgroepen, zorgverzekeraars en de overheid benaderen om ervoor te pleiten dat iedere kankerpatiënt een vast aanspreekpunt krijgt. Dit zou een gespecialiseerd verpleegkundige moeten zijn die laagdrempelig en proactief steun, informatie en begeleiding geeft, ook na de behandeling. Ook houdt deze zorgverlener het overzicht over het hele ziekte- en behandeltraject.

Gespecialiseerd verpleegkundige of verpleegkundig specialist
Van de ondervraagde kankerpatiënten heeft 72 procent een vast aanspreekpunt. Bij zes op de tien mensen is het vaste aanspreekpunt een gespecialiseerd verpleegkundige of verpleegkundig specialist, bij drie op de tien een arts. Artsen geven vaker informatie over de ziekte en de behandeling.

Verpleegkundigen zijn vaker bereikbaar voor vragen, geven vaker emotionele ondersteuning en hebben meer aandacht voor naasten dan artsen, zo blijkt uit het onderzoek. De ondervraagden hechten veel waarde aan hun vaste aanspreekpunt en waarderen deze vorm van begeleiding gemiddeld met een 8,2.

Behoefte aan informatie en vast aanspreekpunt
Bijna een kwart van de kankerpatiënten heeft helemaal geen vast aanspreekpunt, terwijl het merendeel daar wel behoefte aan te hebben. Drie op de tien kankerpatiënten zegt helemaal geen informatie te hebben ontvangen over ondersteuning bij het omgaan met de ziekte, behandeling en/of de gevolgen daarvan.

Masterplan
NKF noemt deze cijfers zorgelijk. “Kanker kan een grote impact hebben op iemands leven, emotioneel, sociaal en lichamelijk. Wij vinden het essentieel dat ziekenhuizen alle patiënten en hun naasten goede ondersteuning bieden, zowel bij psychische als lichamelijke klachten. En dat patiënten weten waar zij eventuele extra hulp kunnen vinden.” NFK wil daarom komen tot een masterplan om alle kankerpatiënten een gespecialiseerd verpleegkundige als vast aanspreekpunt te bieden. Ze zoekt hiervoor samenwerking met V&VN en V&VN oncologie.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *