Innovaties in Amsterdam door Zorg in de wijk

Innovaties in Amsterdam door Zorg in de wijk

Datum: 28 juni 2019

Zilveren Kruis heeft onder de noemer ‘Zorg in de wijk’ in Amsterdam vernieuwende meerjarenafspraken gemaakt voor wijkverpleging. Met de afspraken krijgen geselecteerde zorgverleners de vrijheid om naar eigen inzicht onderling samen te werken. Dankzij deze regionale manier van contracteren, hebben de zorgverleners in Amsterdam een aantal innovaties doorgevoerd. Zo hebben ze op eigen initiatief een stedelijk doorbemiddelingsbureau opgezet. Het voorkomt wachttijden en vermindert de administratieve lasten. Ze werken met een elektronisch medicatiesysteem en dat verhoogt veilig medicijngebruik.

De ervaringen van de zorgverleners sluiten aan bij de doelen van Zorg in de wijk: minder versnippering van zorg en een betere coördinatie, verhogen van kwaliteit, het vergroten van zelfredzaamheid en preventie, meer inzet van innovaties en het voorkomen van onnodige zorg.

Stedelijk doorbemiddelingsbureau
Zorg in de wijk bevordert de samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleegkundigen en ziekenhuizen. Op eigen initiatief hebben de zorgverleners een stedelijk doorbemiddelingsbureau opgericht. Zorgaanbieders schakelen dit bureau in als ze zelf niet in staat zijn om een cliënt in zorg te nemen. Er werken bij dit bureau ervaren wijkverpleegkundigen. Per jaar worden meer dan 500 patiënten bemiddeld en dat voorkomt wachttijden. Het vermindert de administratieve werkdruk bij wijkverpleegkundigen aanzienlijk. Resultaat: minder gedoe en geregel en meer tijd voor zorg. Ook krijgen alle betrokken zorgaanbieders beter inzicht in de eventuele knelpunten binnen de wijkverpleging.

Veiliger medicijngebruik
Bij de overdracht van patiënten tussen zorgverleners komt veel kijken. Vanuit Zorg in de wijk hebben de zorgaanbieders gezamenlijk voor één elektronisch medicatiesysteem gekozen. Door onderling informatie te delen over medicijnen en voorgeschreven gebruik wordt veilig medicijngebruik van patiënten verhoogd. Dit initiatief is alleen mogelijk doordat binnen Zorg in de wijk met tien geselecteerde zorgverleners wordt samengewerkt. Het scheelt uitzoeken, stimuleert het maken van onderlinge afspraken en komt de kwaliteit van zorg ten goede.

Nachtdienst en acute zorgvragen
Zorg in de Wijk faciliteert de aanbieders om gebruik te maken van elkaars expertise. Goede werkwijzen worden met elkaar gedeeld. Gespecialiseerde verpleging zoals wond-, long- of dementiezorg, zijn voortaan beschikbaar voor alle cliënten. Ook zijn er plannen over inzet van personeel voor bijvoorbeeld nachtdienst en acute zorgvragen. Een traject om gezamenlijk (on)geplande nachtzorg te organiseren, is ook al van start. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: “Zorg in de wijk is gericht op samenwerking, om zo de zorg rond onze verzekerden beter te organiseren. Het is heel mooi om te zien dat in Amsterdam de eerste resultaten duidelijk zichtbaar worden in de praktijk.”

De gecontracteerde Zorg in de wijk aanbieders in Amsterdam zijn Buurtzorg, Cordaan, Amstelring Wijkzorg, Zorggroep Amsterdam Oost, Evean, Zonnehuisgroep Amstelland, Sigma Zorg, Madeliefje thuiszorg in combinatie met Roza, Zorg Front, Sara en De Lindeboom, Stichting Leger des Heils, Good4Life.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *