Hartstichting wil regelmatige bloeddrukmeting als norm

Hartstichting wil regelmatige bloeddrukmeting als norm

Datum: 27 mei 2019

De Hartstichting wil mensen met een hoge bloeddruk eerder opsporen om zo het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten een halt toe te roepen. Daarom organiseert ze van 27 mei t/m 8 juni een landelijke bloeddruk campagne, met als doel het regelmatig meten van de bloeddruk de norm maken. Hierdoor kunnen huisartsen extra mensen op het spreekuur krijgen en komen er bij huisartsenpraktijken mogelijk meer vragen.

Deze campagne is de start van een meerjarige campagne, waarbij de Hartstichting inzet op bewustwording van de diverse risicofactoren op hart- en vaatziekten.

Openbare meetlocaties
De Hartstichting richt van voor de campagneperiode van 27 mei t/m 8 juni door heel Nederland ruim 200 openbare meetlocaties in met getrainde medewerkers. Mensen van 40 jaar en ouder kunnen gratis hun bloeddruk laten meten bij o.a. bibliotheken, thuiszorgwinkels en supermarkten. Alle deelnemers op de meetlocaties krijgen in ieder geval adviezen voor een gezonde leefstijl. Voor aanvullende informatie worden zij verwezen naar de Hartstichting.

Mensen met een bovendruk hoger dan 180 mmHg krijgen het advies om dezelfde dag contact op te nemen met hun huisarts. Mensen met een hoge bloeddruk (140-180 mmHg) wordt geadviseerd herhaaldelijk te meten en bij een herhaaldelijk hoge bloeddruk contact op te nemen met de huisartsenpraktijk voor het opstellen van een risicoprofiel.

Druk op huisartsenpraktijken
De Hartstichting is zich bewust van de zorg die onder huisartsen bestaat dat de bloeddruk campagne de druk op de praktijk verhoogt. Eerder dit jaar heeft de Hartstichting een pilot gehouden waarbij op diverse openbare locaties bloeddrukmetingen zijn verricht. Uit deze pilot is gebleken dat 30% van de metingen boven de 140 mmHg was. Naar schatting zullen bij de komende campagne 40.000 mensen hun bloeddruk laten meten, wat impliceert dat 12.000 mensen met een hoge bloeddruk worden opgespoord. Indien alle mensen met het advies dezelfde dag of na herhaalde metingen contact op te nemen met de huisartsenpraktijk dit daadwerkelijk doen, komt dat neer op maximaal 4 tot 5 personen per huisartsenpraktijk.

Vervolg
De Hartstichting evalueert de effecten van de campagne en gaat daarover in gesprek met het NHG en (kader)huisartsen. Het is de bedoeling om de campagne een aantal jaren te herhalen.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *