Apothekers-farmacotherapeut en alliantie voor betere medicatieveiligheid

Apothekers-farmacotherapeut en alliantie voor betere medicatieveiligheid

Datum: 12 juni 2019

Nog steeds zijn er in ons land jaarlijks zo’n 50.000 ziekenhuisopnames  en overlijden ongeveer 1.000 mensen als gevolg van verkeerd medicijngebruik. Een hardnekkig en in feite onacceptabel probleem, waar stevig op wordt ingezet. Zo is er een proef met een apothekers-farmacotherapeut in huisartsenpraktijken. En begin deze maand is de ‘alliantie medicatieveiligheid’ gestart met als doel het aantal incidenten met foutief medicijngebruik terug te dringen.

De apothekers-farmacotherapeut (AFT) werken aan verbetering van de farmacotherapie in de huisartsenpraktijk. In de pilot gingen 10 AFT’s 15 maanden aan de slag. Tegelijkertijd volgden ze een opleiding, omdat het werk van een apotheker-farmacotherapeut wezenlijk anders is dan dat van een apotheker.
Een AFT neemt o.a. dossiers door, gaat met patiënten in gesprek over hun medicatiegebruik, biedt begeleiding bij afbouw van medicijnen, controleert of door de een ziekenhuis voorgeschreven medicatie niet botst met die van de huisarts, kijkt naar bijwerkingen en is een vraagbaak in de praktijk.

Positieve resultaten
Eind 2019 zijn alle resultaten van de pilot bekend. De tot dusver beschikbare resultaten laten zien dat in huisartspraktijken met AFT’s het risico op medicijnschade afneemt. Het aantal ziekenhuisopnames door medicijnen ligt er lager, patiënten hebben minder last van bijwerkingen en huisartsen ervaren de zorg als veiliger.

Financieringsproblematiek
Naar schatting vormen zo’n 7.000 à 8.000 patiënten een goede grootte voor één AFT. Vijf van de tien AFT’s die hebben meegedaan aan het experiment, werken nog in de huisartspraktijk, ondanks het feit dat het geen officiële functie is en er dus ook geen reguliere bekostiging voor is.

Lees meer over de apothekers-farmacotherapeut in het artikel van Veronique Huijbregts in Mediator, een uitgave van ZonMw: ‘Beter medicijngebruik dankzij nieuwe zorgverlener’.

Alliantie medicatieveiligheid
De alliantie medicatieveiligheid is begin deze maand ingesteld door minister Bruno Bruins. Deze bestaat uit een groep van ruim 50 organisaties en experts van artsen, apothekers, verpleegkundigen, paramedici, assistenten en patiëntenkoepels.

Totaalplan en overname best practices
De alliantie werkt aan een totaalplan, met inzet op drie thema’s:
– goede (elektronische) medicatieoverdracht;
– optimaliseren van medicijngebruik
– meer samenwerking tussen alle disciplines

Daarbij is het uitrollen van succesvolle projecten eveneens van belang. Bruins noemt als voorbeeld de nauwe samenwerking van huisartsen en apothekers in West Friesland om nierschade door medicijngebruik te voorkomen. ‘Zoiets kan in heel Nederland; en dat geldt voor veel meer initiatieven.

Meer informatie over de alliantie medicatieveiligheid vindt u op de site: www.alliantiemedicatieveiligheid.nl

 

(Illustratie/foto: Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *