HartslagNu: landelijk oproepsysteem voor reanimatie

HartslagNu: landelijk oproepsysteem voor reanimatie

Datum: 20 september 2018

Nederland heeft sinds kort één landelijk oproepsysteem voor reanimatie: HartslagNu. Burgerhulpverleners kunnen nu overal in het land worden opgeroepen bij een 112-melding van een hartstilstand, zodat er snel kan worden gereanimeerd. HartslagNu vraagt mensen zich aan te melden als burgerhulpverlener. Ook verneemt ze graag de locaties van alle AED’s.

Voorheen was inzet van burgerhulpverleners bij een hartstilstand niet mogelijk als deze zich bevond buiten de regio waar hij was aangemeld. Nu is er een landelijk systeem, waarop alle ambulancemeldkamers zijn aangesloten. Zodra bij registratie van een 112-melding het vermoeden van een hartstilstand is, verstuurt het systeem automatisch een oproep naar alle burgerhulpverleners in de nabije omgeving van het slachtoffer. Zij krijgen via een app op hun mobiel de opdracht te reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen die bekend is bij het oproepsysteem. Reageren er voldoende burgerhulpverleners, dan krijgen de overige opgeroepenen automatisch een annuleringsbericht.

Zes minuten
Reanimatie en de inzet van een AED binnen de eerste zes minuten biedt de grootste kans op overleving. In een situatie waarin elke minuut telt, kunnen de burgerhulpverleners van HartslagNu snel ter plaatse zijn. Zo kan de hulpverlening al starten terwijl de ambulance nog onderweg is en heeft het slachtoffer de beste overlevingskans.

Partijen
HartslagNu is een samenwerking van de Hartstichting, het Rode Kruis, Stan en HartslagNu, en krijgt subsidie van het ministerie van VWS. Alle ambulancediensten in Nederland hebben zich aan HartslagNu verbonden.

Aanmelden
Burgerhulpverleners werken mee aan de overlevingskansen van mensen die een hartstilstand krijgen. Bij een reanimatie verlenen zij de eerste hulp, totdat er professionele hulpverlening is. Interesse? U kunt zich aanmelden op HartslagNu.nl. Hier kunt u ook de locatie van uw AED doorgeven. Hoe completer het overzicht daarvan is en hoe meer mensen kunnen worden opgeroepen, hoe meer kans op directe hulp.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *