Gezondheidszorg groeit dit jaar in hoger tempo

Gezondheidszorg groeit dit jaar in hoger tempo

Datum: 18 januari 2017

groei_zorgkosten_zorgenzDe gezondheidszorg groeit in 2017 voor het eerst in vier jaar sneller dan de economie, stelt de ING. Van 2013 tot 2015 is de gezondheidszorg nauwelijks gegroeid. In 2016 was er sprake van een zeer bescheiden volumegroei van circa 1%. In 2017 is de verwachte zorggroei echter 2,5%. Dat is hoger dan de verwachte economische groei van 1,6%.

De druk van de collectief gefinancierde zorgkosten op de overheidsbegroting neemt fors toe. Vanaf 2018 zorgen vergrijzing, toenemende welvaart, technologische ontwikkelingen en prijsstijgingen zonder aanvullende ingrepen, voor een versnelling van de verwachte reële groei tot 3,5% per jaar. In tegenstelling tot de zorg groeit de economie als geheel juist trager door de vergrijzing. Bij ongewijzigd beleid leidt dit tot verdringing van de overige overheidsuitgaven of verhoging van de staatsschuld. Een stevige uitdaging dus voor het nieuwe kabinet.

Toename substitutie
Kijkend naar de geneeskundige zorg groeien de eerstelijnszorg en ziekenhuiszorg gestaag door. Opvallend: vanaf 2012 is de huisartsenzorg met 9% het sterkste gegroeid. Voor 2017 verwacht ING dat de substitutie van ziekenhuiszorg naar meer eerstelijnszorg leidt tot een nog sterkere groei bij huisartsen en andere eerstelijnszorgaanbieders. Tot nu toe is in de uitgavenontwikkeling nog geen groot groeiverschil tussen deze segmenten zichtbaar. Zorgverzekeraars sluiten echter steeds vaker meerjarencontracten waarin geleidelijke afbouw van ziekenhuiscapaciteit is afgesproken. Dit proces van rationalisatie om de zorg op de juiste plek te laten plaatsvinden, is nog maar net begonnen.

Meer ruimte voor ouderenzorg
De afbouw van beddencapaciteit en verplaatsing van zorg naar de eerste lijn heeft in de GGZ reeds een vlucht genomen. Voor 2017 verwacht de ING een lichte groei, door meer behandelingen binnen de basis-GGZ en een grotere rol van de GGZ binnen de wijkaanpak van gemeenten. Binnen de langdurige zorg is er in 2017 sprake van herstel van de ouderenzorg. Terwijl de gehandicaptenzorg de afgelopen jaren doorgroeide, ondervonden ouderenzorgaanbieders de grootste gevolgen van de stelselwijzigingen. Door diverse ophogingen van de begrote uitgaven heeft het kabinet in dit segment ruimte gecreëerd voor hernieuwde groei gecreëerd.

Zie verder de berichtgeving van de ING.

(Foto: Denphumi/Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *