Aantal eenpitters is verdubbeld

Aantal eenpitters is verdubbeld

Datum: 26 augustus 2015

ing_eenpitters_zorgenzWaar de eerste lijn zijn kracht put uit samenwerking tussen zorgverleners, groeit het aantal eenpitters in de zorg. Van deze verdubbeling in zelfstandige zorgaanbieders zonder personeel maakt deze maand het ING Economisch Bureau melding in haar rubriek Kennis over de economie.

Het totale aantal zorgaanbieders is in zes jaar tijd verdubbeld. In de sector gezondheidszorg werken nu ruim één miljoen mensen. Zij leveren jaarlijks voor meer dan € 60 miljard aan diensten. De nieuwe lichting bestaat vooral uit zelfstandigen zonder personeel. Vier op de vijf zorgondernemers is al een eenpitter en de verzelfstandiging van zorgwerkers is nog niet ten einde. Het tempo van de verzelfstandiging vertraagt wel. De gemiddelde leeftijd van de zelfstandigen in de zorg is relatief hoog, namelijk 46,5 jaar .

Financiële risico’s
Tegelijkertijd neemt het aantal grote zorginstellingen met 50 en meer personen, af. Echter: er vindt ook concentratie plaats een de bovenkant van de zorgmarkt. De toenemende marktwerking en overheidsbezuinigingen brengen grotere financiële risico’s met zich mee. Dat leidt tot de behoefte aan schaalvergroting. Deze trend heeft met name in de ziekenhuiszorg, ggz en V&V tot een samensmelting van grotere zorgaanbieders geleid.

erwin_winkel_ing_zorgenzVisie op startersklimaat
Erwin Winkel, Sectormanager Zorg ING, geeft in het verlengde van de nu gepubliceerde cijfers over het groeiend aantal eenpitters, zijn visie op het startersklimaat in de zorg. “Ik vind de zorgsector een lastige markt voor starters.
Veel aanbieders worstelen met het ondernemerschap. Het is op voorhand niet duidelijk op wiens vraag je nu precies inspeelt. We zien het belang van regionale net-werken en daarmee de onderlinge afhankelijkheden tussen zorgaanbieders toenemen. Innovaties worden hierdoor lastig geadopteerd. Zorgverzekeraars en ge-
meenten zijn financiers van zorg maar maken, om inkoopdoelstellingen te realiseren (meer samenhang, spreiding en concentratie van zorg), ook onderdeel uit van dat netwerk. Innovaties leiden zelden tot minder uitgaven hoe goed de onderliggende casus ook is. Wat er aan de ene kant bij komt gaat er aan de andere kant eenvoudigweg niet af. Dat maakt de zorg een lastige markt voor starters.”

Ondernemen vaak onderbelicht
Hij vervolgt: “We zien veel business cases die aan de ‘voorkant’ innovatief zijn, inspelen op een daadwerkelijke behoefte bij cliënten, maar aan de ‘achterkant’ kwetsbaar in bekostiging en financiering. Dit aspect van ondernemen in de zorg wordt vaak onderbelicht. Het runnen van een zorgonderneming gaat niet alleen om de zorginhoudelijke motieven. Het is uiteindelijk het bedrijf dat gerund
moet worden.”

De volledige rapportage over de eenpitters is bij ING/Kennis over de economie/Gezondheidszorg beschikbaar.

(Illustratie en foto: ING)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *