Eet meer Freud dan blijf je Jung?

Eet meer Freud dan blijf je Jung?

Datum: 31 maart 2016

gezond_leven_zorgenzGASTCOLUMN BERT WESTERINK – Donderdag 31 maart. Na het gebruikelijke fietstochtje naar kantoor, opent de computer met mijn favo-sites. Drie zorg-gerelateerde berichten springen in het oog. “Iedere nieuwe generatie is ongezonder dan de vorige. (..) …overgewicht, obesitas en hoge bloeddruk komen meer voor dan in de generatie ervoor. Minder dan tien procent van de onderzochten wist de gezondheid tien jaar lang op peil te houden. Dat wil zeggen een gezond gewicht, een lage bloeddruk, een laag cholesterol en niet roken. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het RIVM naar gezondheidsproblemen in vier generaties.” Aldus de NOS.

Het Nederlands Dagblad heeft op pag. 16 een bericht met de kop ‘McDonald’s ziet zijn omzetgroei in Nederland versnellen’. “Ruimere openingstijden en nieuwe toevoegingen aan het assortiment, zoals de in oktober ingevoerde Maestro Burger, wisten vorig jaar meer klanten naar de hamburgerrestaurants te trekken. Vooral in het laatste kwartaal gingen de zaken goed.(..) Nederland behoorde vorig jaar tot de sterkst groeiende markten van McDonald’s wereldwijd, samen met onder meer Polen en China.”

Tegenwicht biedt Zorgenz.nl – een onafhankelijk online communicatieplatform met nieuws, achtergronden en opinies over zorg in de regio, de wijk en de buurt. In het artikel ‘Selfcare: Je gezondheid leren lezen’ leggen oprichters Jeroen Cornelissen en Tom Segers uit waar hun “breed opgezet gezondheidsplatform” voor dient.  (..) “Het helpt mensen om meer inzicht te krijgen in hun gezondheid. Hoe dan? Sensoren die bijvoorbeeld beweging, hartslag, bloeddruk of gewicht meten, sturen hun gegevens automatisch door aan Selfcare. De gebruiker krijgt deze gegevens in een overzicht op een persoonlijke pagina. Privacy is gewaarborgd. Zo leren mensen meer over hun gezondheid en hoe ze die kunnen bewaken of verbeteren. Selfcare is geschikt voor gezonde en chronisch zieke mensen. Mensen kunnen zelf hun grenswaarden en hun persoonlijke doelen vastleggen en ook, wanneer gewenst, onderling een competitie aangaan.”

Mij bekruipt het gevoel dat deze ’dagopening’ in een oogopslag de kern van de problematiek bloot legt. Want die omzetgroei van de hamburgerketen, zou die worden veroorzaakt door de mensen die open staan voor de gedachte achter de gadgets die Selfcare aanreikt? Een succesvolle toepassing daarvan veronderstelt dat de potentiële gebruiker beschikt over bewustzijn respectievelijk de wil tot verandering. Met de ruimere toegang tot onderwijs die elke nieuwe generatie uit het RIVM-onderzoek kreeg, zou dat – rationeel gezien – gemakkelijker moeten gaan. Nu het tegendeel het geval is, lijken culturele factoren een betere verklaring voor ongezonde leefstijl.

Nou moeten we niet het één – Selfcare – doen, en het ander nalaten. Echter de optimistische toekomstverwachting dat de rationeel handelende, zeg maar ‘D66-mens’ de focus kan zijn voor gezondheidsbeleid, mist grond.  De risicogroepen waarin cholesterol en bloeddruk worden veronachtzaamd laten hun levensstijl, naar ik meen, eerder beïnvloeden door programma’s die hun favoriete voetbalclub ontwikkelt.

Topman Manu Steijaert van McDonald’s Nederland rekent in het ND-artikel voor 2016 op een verdere omzetgroei. “McDonald’s zet in Nederland vooral in op het vernieuwen en moderniseren van zijn restaurants. De proef waarbij mensen zelf hun eigen burger kunnen samenstellen, wordt dit jaar uitgerold naar 150 restaurants.”

Normaal verloopt mijn woon-werkverkeer gedachteloos. Nu dringt door hoeveel calorieën ik er en passent ‘doorgejaagd’ heb. Mensen zijn (ook) gewoontedieren.

bert_westerink_elann_zorgenzBest Westerink is zelfstandig adviseur en directeur van ELANN/ROS. Hij heeft projectmatig gewerkt voor diverse ROS’en: Raedelijn, Progez, ROSET, Caransscoop. Tussen 1986 en 1996 was hij voor het CDA wethouder in de gemeente Groningen.

Een portret van Bert Westerink in zijn functie als directeur van ELANN/ROS verscheen op 26 november 2015 op Zorgenz.

(Foto bovenin: Kaspers Grindvalds/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *