Eerste lijn komt met roadmap voor versnelling digitalisering huisartsenzorg

Eerste lijn komt met roadmap voor versnelling digitalisering huisartsenzorg

Datum: 29 oktober 2018

InEen, LHV en NGH hebben samen een gezamenlijke visie en een plan vastgesteld om de digitalisering van de huisartsenzorg te versnellen. Daarin beschrijven de organisaties hoe digitale infrastructuur huisartsen, huisartsenposten, zorggroepen en gezondheidscentra kan ondersteunen om de zorg te verbeteren. De visie sluit goed aan bij het Hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg 2019-2022, waarin voor het eerst ook een paragraaf over digitalisering in de zorg is opgenomen.

Digitalisering en een versnelling daarvan is nodig omdat de gezondheidszorg, de omgeving, de huisartsenzorg zelf en de patiënt veranderen. In de visie staan een aantal leidende principes, zoals inzetten op samenwerking, voldoen aan kwaliteitseisen, vernieuwing en keuzevrijheid. Digitalisering moet werken en betaalbaar zijn.

Roadmap
De drie verenigingen gaan programma’s en projecten oppakken op drie gebieden: patiënt en zelfmanagement, huisartsenzorg en praktijkvoering en multidisciplinaire en regionale samenwerking.
In een roadmap staan concrete projecten en programma’s in samenhang genoemd. Een voorbeeld is OPEN, waarbij medische gegevens digitaal ontsloten worden voor patiënten. Er komt ook een project XIS, waarin toetsbare eisen worden geformuleerd voor de systemen die huisartsen in hun dagelijks werk gebruiken. Hierbij gaat het NHG een belangrijke rol spelen. Het genootschap gaat samen met Nictiz standaarden ontwikkelen voor ict en huisartsenzorg. Nictiz maakt de ict-standaarden in de zorg, het NHG maakt het zogenoemde HIS-referentiemodel.

Bestuurders brengen urgentie over
Tegen Zorgvisie zei Ineen-bestuurder Maarten Klomp : ‘Individuele huisartsen vinden dat het best goed gaat met de digitalisering. Maar als je het probleem beschouwt in de context van een veranderende wereld, moet er nog heel veel gebeuren. De sense of urgency wordt onvoldoende gevoeld. Het is aan ons als bestuurders om die urgentie over te brengen en te vertalen in verstandig beleid.’

Niet langer eigen bedrijfsvoering doen
LHV, InEen en NHG pleiten ervoor om op regionaal niveau de krachten te bundelen. Ict-ers moeten de huisartsen daar bij gaan helpen. Klomp tegen Zorgvisie: ‘Dit is een grote stap voor huisartsen die gewend zijn hun eigen bedrijfsvoering te doen. Maar als branche kom je daar niet verder mee. Krachtenbundeling geeft de mogelijkheid om samen in te kopen en positioneert een samenwerkingsverband beter ten opzichte van zorgverzekeraars, ziekenhuizen en andere partners.’

Lees hier de Visie digitalisering huisartsenzorg 2019-2022

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *