De zorgverzekering voor 2021: ga jij overstappen?

De zorgverzekering voor 2021: ga jij overstappen?

Datum: 6 november 2020

Waar het de zorg betreft zal het jaar 2020 nog lang herinnerd worden door de coronacrisis die wellicht ook in 2021 nog niet voorbij zal zijn. Het virus heeft de gezondheidszorg op een tot dusver ongekende wijze onder druk gezet. Toch is de verwachting dat de premie in 2021 niet exorbitant zal stijgen. De overheid denkt aan een gemiddelde toename van de premie voor de basisverzekering van € 59 per jaar. De eerste nieuwe premie voor komend jaar is al bekend en deze stijgt met € 78.

De zorgverzekering in ons land heeft een looptijd van een jaar en kan derhalve ook ieder jaar worden gewijzigd. Vanaf 12 november is dat weer mogelijk en in principe moet je voor 31 december een keuze hebben gemaakt, anders loopt de bestaande polis weer een jaar door. Voorwaarde voor het overstappen naar een andere zorgverzekeraar is dat je de premies bij je huidige verzekering hebt betaald. Vaak zal je nieuwe verzekeringsmaatschappij alle verdere formaliteiten voor je regelen.

De verschillende soorten polissen

Het lezen van de kleine letters in een polis is niet ieders ding, maar de dekking voor een basisverzekering is wettelijk bepaald en derhalve bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Er zijn wel verschillen in de zorg die wordt geboden en in de prijzen. Je zorgverzekering vergelijken kan hierbij uitkomst bieden. Er zijn in principe 3 soorten zorgverzekeringen met variaties daarop.

Natura-polis

Bij de natura-polis heeft de zorgverzekeraar contracten gesloten met diverse zorgverleners, maar niet alle. Vaak hebben alle ziekenhuizen wel een contract zodat je in de regio kan worden opgenomen, indien er plaats is. Voor bepaalde zorg kan je echter alleen terecht bij een contractpartij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapeuten en andere diensten.

Restitutie-polis

Bij een restitutie-polis heb jij de vrije keuze als het op de zorgverleners aankomt. De zorgverzekeraar heeft geen contract met zorgverleners gesloten, maar biedt uiteraard ook alleen vergoeding voor zorg die onder de dekking valt. In sommige gevallen moet de verzekerde de rekening zelf betalen en deze declareren bij de maatschappij. In veel gevallen wordt deze echter ook direct betaald.

Combinatiepolis

Hierbij heb jij als verzekerde de vrije keuze uit zorgverleners. De maatschappij heeft echter wel contracten gesloten met zorgverleners. Als jij kiest voor een behandeling bij een niet-contract partij krijg je maximaal een vergoeding van een vastgesteld tarief. Het is derhalve mogelijk dat je dan moet bijbetalen.

Overige zaken die van belang zijn

Alle zorgverzekeraars bieden ook aanvullende verzekeringen die erg nuttig kunnen zijn in jouw specifieke situatie. Bij een zorgverzekeringsvergelijker kan je snel en efficiënt zien wat onder de aanvullende vergoedingen is begrepen en de meest logische en voordelige keuze maken.

Naast het wettelijk eigen risico kan je vaak ook kiezen voor een extra eigen risico. Hiervoor krijg je een korting op de premie. Het is een afweging waard om hier gebruik van de maken, hoewel je uiteraard niet in de toekomst kan kijken.

Een goede keuze maken voor de zorgverzekering 2021 is eenvoudiger als je gebruik maakt van een zorgverzekeringsvergelijker.

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *