Proeftuin Ruwaard samen met Vitaal Twente eerste Preventiecoalitie

Proeftuin Ruwaard samen met Vitaal Twente eerste Preventiecoalitie

Datum: 6 november 2017

Het ministerie van VWS geeft drie jaar lang subsidie aan de gemeente Oss en zorgverzekeraar CZ voor hun wijkgerichte aanpak in de wijk de Ruwaard, bekend als Proeftuin Ruwaard. Het geld is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen in de Ruwaard zich gezond voelen en gezond blijven.

Naast Proeftuin Ruwaard krijgt ook het programma ‘Vitaal Twente’ deze subsidie. Daarmee zijn deze twee programma’s de eerste twee landelijke ‘Preventiecoalities’. Het geld wordt ingezet om de samenwerkingskosten tussen gemeenten en zorgverzekeraars te dekken.

Deze aanpak bespaart geld
De proeftuin Ruwaard is een voorbeeld waarbij organisaties niet vanuit hun eigen expertise en budget handelen, maar de inwoner en zijn behoeften centraal stellen. Onderzoek laat zien dat mensen zich gelukkiger voelen en dat deze aanpak geld bespaart. Ook is er minder ondersteuning en zorg nodig. Het geld en de tijd die de organisaties hiermee besparen, investeren zij op andere plekken in de wijk.
ZorgenZ publiceerde eerder over de ervaringen met Proeftuin Ruwaard.

Betrokkenheid wijkbewoners belangrijk uitgangspunt
In de Ruwaard, een wijk van ruim 13.000 inwoners in Oss, bedenken wijkbewoners en organisaties samen oplossingen waarin mensen meer voor zichzelf en voor elkaar kunnen gaan doen. Proeftuin Ruwaard is een samenwerkingsverband waarin allerlei organisaties proberen slimmere zorg aan inwoners te bieden door anders te denken, doen en organiseren. De organisaties werken samen op het gebied van wonen, welzijn en zorg om hun gedeelde droom voor de toekomst waar te maken: een vitale wijk waar bewoners tegen lagere kosten een betere (positieve) gezondheid ervaren. De betrokkenheid van wijkbewoners vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en leefwereld is een belangrijk uitgangspunt.

De volgende organisaties werken samen in de Proeftuin Ruwaard: gemeente Oss, zorgverzekeraars CZ en VGZ, BrabantZorg, Ons Welzijn, BrabantWonen, Interzorg, UniK, Pantein, GGD en GGZ-Oost Brabant. Het programmamanagement wordt verzorgd door Robuust.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *