Bunnik, Odijk, Werkhoven: Hechte samenwerking langs Kromme Rijn

Bunnik, Odijk, Werkhoven: Hechte samenwerking langs Kromme Rijn

Datum: 22 december 2016
owz_bunnik_zorgenz

Het bestuur van Stichting OWZ Kromme Rijn met vlnr: J. Overgoor (fysiotherapeut), M. Cozijnsen (huisarts), D. van Steenis (huisarts), B. van Rooijen (praktijkondersteuner en coördinator SOWZKR) en R. Bots (apotheker)

EEN JAAR LATER – Deel 4 – Ten oosten van Utrecht is in Bunnik, Odijk en Werkhoven een toonbeeld van goede lokale samenwerking in de eerstelijnszorg ontstaan. In 2015 is de Stichting OWZ Kromme Rijn opgericht, waarbij OWZ staat voor Organisatie Wijkgerichte Infrastructuur. Eind 2016 is er binnen deze samenwerking al zeer veel bereikt.

ZorgenZ schreef vorig jaar over de vele projecten die in de steigers stonden. Op onze vraag een jaar later wat er van terecht is gekomen, luidt het antwoord: “Alles”. Met daarbij een kleine nuancering: “De sociale kaart met ouderenvoorzieningen is op wel gereed op papier, maar de gemeente moet deze nog digitaal aanbieden.”

Palliatieve zorg
Huisarts Magdaleen Cozijnsen is tevreden met het behaalde resultaat. Terecht, want er is veel gerealiseerd in een korte termijn. Zo is de palliatieve zorg uitgegroeid tot een goed lopend multidisciplinair overleg rondom patiënten met een levensverwachting korter dan een jaar. “Hier zijn ook de vrijwilligers bij betrokken”, vermeldt Magdaleen. “Zorgverleners bespreken met elkaar de zorg en de kaderarts palliatieve zorg geeft regelmatig bijscholing. Deze aanpak biedt echt een meerwaarde.” Ze vervolgt: “Inmiddels kijken we naar de organisatie van transmurale palliatieve zorg. Een zorgvuldige overgang van het ziekenhuis naar huis en omgekeerd is voor de patiënt van wezenlijk belang. We hebben al een trekker voor dit onderdeel, die contact heeft met verschillende ziekenhuizen in de omgeving om te komen tot transmurale afspraken.”

Polyfarmacie
Het project polyfarmacie richt zich op mensen boven de 65 jaar die meer dan vijf medicijnen gebruiken. De huisartsen, praktijkondersteuners en apothekers zijn aan de slag gegaan met de medicatiebeoordelingen. “Gezamenlijk zorgen wij ervoor dat een patiënt de optimale samenstelling van geneesmiddelen krijgt”, zegt apotheker Gert-Jan te Boveldt. “Uit de medicatiebeoordelingen komen meestal wel één of meerdere wijzigingen. Een goed voorbeeld dus van zorgverbetering. Komend jaar start een vervolgproject: ‘Medicatieverificatie bij ontslag uit het ziekenhuis’. Daarbij gaat het vooral om het stroomlijnen van de informatieoverdracht om mogelijk foutief gebruik van medicatie te voorkomen.”

Leefstijl en bewegen
Ook op de onderwerpen leefstijl en bewegen is er het nodige gebeurd. Zo is er ‘Bunnik in Vorm’, een leefstijlprogramma voor volwassenen met overgewicht en ‘Sportiefit’, het beweegprogramma voor kinderen met overgewicht. Voor beide programma´s is er al een behoorlijke instroom. “Voor Sportiefit willen we intensiever contact leggen met scholen, zodat leerkrachten kinderen daarnaar kunnen verwijzen”, vermeldt Magdaleen Cozijnsen.

Symposium
Om bekendheid te geven aan de Stichting OWZ heeft ze afgelopen jaar een groot symposium georganiseerd voor alle eerstelijnszorgverleners in Bunnik, Odijk en Werkhoven, de gemeente, de zorgverzekeraar en de lokale media. Daar zijn alle projecten gepresenteerd en er was volop gelegenheid voor netwerken. “Komend jaar wil ik dat weer organiseren”, meldt ze. “Ik ben er nog over aan het nadenken hoe ik dan ook de burger erbij kan betrekken, om zo het contact met OWZ te intensiveren.” Bekendheid vindt ze van groot belang. Daarom verzorgt ze ook vier keer per jaar een nieuwsbrief en komt er volgend jaar een website van OWZ Kromme Rijn.

Bekkenzorg
Bekkenzorg rondom de Zwangerschap was nog niet opgenomen in de planning van vorig jaar, maar is inmiddels ook al gerealiseerd. Dit betreft een zorgprogramma met als doel vroegtijdig risicofactoren signaleren bij pas bevallen vrouwen, waardoor problematiek op de lange termijn kan worden voorkomen. Bij dit project zijn ook de kraamzorg en consultatiebureauartsen betrokken.

Sociaal domein
Alleen de samenwerking met de gemeente Bunnik verloopt nog wat stroperig. “De wethouder en ambtenaren zijn zeker welwillend”, haast Magdaleen te zeggen, “maar het is voor hen ook nieuw. We hebben met de gemeente een bustoer gemaakt langs vernieuwende zorg- en welzijnsprojecten en ze waren erg enthousiast. Maar de gemeente worstelt met de vraag hoe daar een goed vervolg aan te geven. Inmiddels is daar een trainee aangetrokken die zich daarvoor moet gaan inzetten. We hopen dat dit leidt tot goede kruisbestuiving tussen zorg en welzijn, zodat bestaande lacunes kunnen worden ingevuld. Bijvoorbeeld voor eenzame ouderen. Ik heb er alle vertrouwen in dat iets dergelijks tot stand komt.”

Vervolg
En intussen gaat de Stichting in volle vaart door. “Nou ja, we willen niet te veel nieuwe projecten starten”, geeft Magdaleen aan. “Het is van belang de bestaande projecten goed te borgen. Wel willen we komend jaar aan de slag met multidisciplinaire ouderenzorg. Dit willen we stevig neerzetten, zoveel mogelijk evidence based. Een van de huisartsen gaat daartoe de kaderopleiding ouderenzorg doen. Hiernaast willen we een digitaal multidisciplinair overlegorgaan starten, waarbij op termijn patiënten en/of mantelzorgers kunnen meedoen in het overleg. We zijn daarover al in overleg met ICT-bouwers en in 2017 vindt een pilot plaats.” Het is duidelijk: in Bunnik leunen de eerstelijns zorgverleners beslist niet achterover.

Gerda van Beek

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *