OWZ is wijkgericht samenwerken langs Kromme Rijn

OWZ is wijkgericht samenwerken langs Kromme Rijn

Datum: 7 december 2015
owz_bunnik_zorgenz

Het bestuur van Stichting OWZ Kromme Rijn met vlnr: J. Overgoor (fysiotherapeut), M. Cozijnsen (huisarts), D. van Steenis (huisarts), B. van Rooijen (praktijkondersteuner en coördinator SOWZKR) en R. Bots (apotheker)

Ruim een jaar geleden hebben de huisartsen van de gemeente Bunnik, Odijk en Werkhoven samen met de twee apotheken en twee fysiotherapiepraktijken gekeken hoe ze hun onderlinge samenwerking kunnen verbeteren en professionaliseren. Dat heeft geresulteerd in de Stichting OWZ Kromme Rijn. OWZ staat voor Organisatie Wijkgerichte Infrastructuur.

Het afgelopen jaar is de Stichting OWZ Kromme Rijn binnen de gemeente Bunnik gestart met het opzetten van vijf projecten, te weten ‘preventie en bewegen’, ‘kinderen met overgewicht’, ‘polyfarmacie’, ‘palliatieve zorg’, en ‘een sociale kaart ouderen voorzieningen’. Volgend jaar gaat het samenwerkingsverband door met het verder uitwerken, uitvoeren en implementeren van deze projecten en starten er ook nieuwe projecten.

Zilveren Kruis introduceert term
De grootste zorgverzekeraar in de regio, Zilveren Kruis, heeft de term OWZ geïntroduceerd, met als doel de samenwerking tussen verschillende disciplines binnen de eerste lijn zoals huisartsen, fysiotherapeuten en apothekers te bevorderen. De zorgverzekeraar stelt financiële middelen beschikbaar waarmee dit samenwerkingsverband kon worden opgericht en waarmee programma’s buiten de bekende chronische zorg kunnen worden ontwikkeld. Ze zijn gericht zijn op preventie, leefstijl, psychosociale problematiek, ouderenzorg en zorg voor mensen met een chronische ziekte of multiproblematiek.

Streven naar uitbreiding samenwerking
Het streven van OWZ is goede zorg dichtbij huis, waarbij de verschillende eerstelijns zorgverleners elkaar kennen en hun werk op elkaar afstemmen. Behalve huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten staat het samenwerkingsverband open voor wijkverpleegkundigen, diëtisten en verloskundigen. Ook de samenwerking met de gemeente en het Centrum Voor Elkaar, die een grote rol heeft gekregen in allerlei eerstelijnsvoorzieningen zoals jeugdzorg, hoort daarbij.

Rol Raedelijn
Renée Geerse van Raedelijn heeft als strategisch adviseur geholpen om de visie en ambitie van de zorgverleners uit te werken in een organisatiestructuur en een heldere aanpak. “Opvallend aan SOWZKR is dat veel wordt ingezet op preventie en leefstijl. De eerstelijns zorgverleners concludeerden dat welzijn al veel biedt op dit thema maar dat het aanbod van welzijn en de eerste lijn beter op elkaar aangesloten kan worden. De gekozen zorgprogramma’s vormen daarin nu een goede schakel.” Naast strategisch advies draagt Raedelijn praktisch bij, zoals het inwerken van de coördinator en de communicatie naar burgers en samenwerkingspartners.

[Bron en foto: bericht van M. Cozijnsen in Nieuwsbode Bunnik; het contactadres voor SOWZKR is Gezondheidscentrum De Loswal, Langstraat 4-A, 3981 EV Bunnik, telefoon 030-6562862.]

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *