Overzicht arbeidsmarktcapaciteit huisartsenzorg per regio

Overzicht arbeidsmarktcapaciteit huisartsenzorg per regio

Datum: 31 juli 2019

De huisartsenzorg heeft te kampen met capaciteitsproblemen. Een tekort aan ondersteunend personeel, pensionering met opvolgingsproblematiek, de toenemende zorgvraag en daardoor verhoogde werkdruk. Echter: niet in elke regio spelen dezelfde vraagstukken. Daarom hebben het Nivel en Prismant de knelpunten van twintig regio’s in kaart gebracht. Eerder zijn al acht regio’s belicht. De informatie vormt een belangrijke basis om de regionale arbeids- en opleidingsmarkt van de huisartsenzorg te verbeteren. 

Hoe ontwikkelt de vraag naar huisartsenzorg in de regio zich de komende vijf jaar? Hoeveel personele capaciteit staat daar tegenover? Sluiten vraag en aanbod van opleidingsplaatsen op elkaar aan? Hoe ervaren huisartspraktijken de werkdruk? Voor welke functies ervaren zij tekorten en met welke oplossingen zijn zij bezig? Twintig factsheets bieden antwoord op deze en andere vragen.

28 arbeidsmarktregio’s
Regio’s verschillen in de soorten problemen die spelen op de arbeidsmarkt van de huisartsenzorg. Om een compleet beeld te bieden van de knelpunten in de regio binnen de huisartsenzorg hebben het Nivel en Prismant de gegevens van huisartspraktijken, pensioenfondsen, onderwijsinstellingen en zorgverzekeraars bij elkaar gebracht. In het Arbeidsmarkt Zorg- en Welzijn-programma (AZW) is ons land opgedeeld in 28 arbeidsmarkregio’s. Bij het opstellen van de factsheets is deze indeling aangehouden. Daardoor is vergelijking mogelijk met de arbeidsmarktinformatie over andere zorgsectoren.

Compleet beeld
Reeds eerder hebben Nivel en Prismant acht regionale factsheets ontwikkeld. Dit is gebeurd in opdracht van St. Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH), ROS Robuust en Transvorm (samenwerkingsverband werkgevers in zorg en welzijn). Aanvullend op deze acht factsheets heeft Robuust tevens de bevindingen van de regio’s Noord- en Midden- LimburgZuid-Limburg en Zuid-West Gelderland gepubliceerd.

Met de twintig recent uitgebrachte factsheets is het beeld van de regionale huisartsenzorg voor heel Nederland compleet. Het Nivel monitort de ontwikkelingen in verschillende regio’s. Dit jaar gebeurt dit voor zes arbeidsmarktregio’s in Oost-Nederland.

Zie onderaan deze webpagina de 20 factsheets en de methodologische verantwoording bij de factsheets.

Zie ook het artikel op ZorgenZ: Factsheets arbeidsmarktregio’s in Limburg en Gelderland beschikbaar.

 

(Illustraties: uit factsheets)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *