3x een idee om het verblijf van de patiënt wat aangenamer te maken

3x een idee om het verblijf van de patiënt wat aangenamer te maken

Datum: 11 april 2022

We kennen het allemaal in de zorg: de patiënten die veel kaarten krijgen. Stapels en stapels worden er dagelijks bezorgd. Deze krijgen allemaal een mooi plekje op het prikbord of naast het bed. Pakketjes vol creatieve knutselwerkjes van de kleinkinderen voor dezelfde patiënt. Uit onderzoek is gebleken dat steun van naasten helpend is voor het herstelproces. De kamer ernaast ligt een patiënte die weinig bezoek ontvangt. Haar prikbord is zo goed als leeg. Tot er bezoek langskomt. En deze aan je vraagt: ‘Wat kunnen we doen voor haar?’. Deze 3 tips kunnen je dan helpen om de bezoekers van helpend advies te voorzien.

Zorg dat de omgeving van de patiënt afleiding geeft

Van een prachtig boeket met de favoriete bloemen in de vaas op het nachtkastje. Tot een mooie foto met een persoonlijke tekst in het zicht. Allebei manieren om de omgeving in het verzorging – of ziekenhuis wat meer huiselijk te maken. Ook een ballon laten bezorgen is een fijn cadeau! De helium ballonnen worden in een grote doos geleverd. Deze doos ziet er feestelijk uit, maar de inhoud is nog een echte verrassing.

Als de patiënt de doos opent, komt de ballon eruit omhoog. Deze ballon is gevuld met helium waardoor deze blijft hangen. Ideaal om aan het bed vast te knopen of aan de kapstok. Zo kan de krijger ernaar blijven kijken. Een prachtig moment van afleiding én een creatief idee!

Zorg dat de omgeving van de patiënt afleiding geeft

Blijf langskomen of bellen

De laatste jaren komt er uit onderzoek steeds meer bekendheid de resultaten van eenzaamheid. Eenzaamheid is niet iets wat alleen onder hard studerende jongeren leeft. Nee ook volwassenen kampen vaak met eenzaamheid. Als familie en vrienden een bezoekrooster opstellen, dan is er meer ritme in het aantal bezoekers. Het voorkomt dat mensen denken: ‘Ik ga maar niet want er is al zoveel aanloop’. Daarbij kan het de zieke afleiding en troost bieden als er op het bezoekuur iemand langskomt.

Lukt het voor de ander niet om langs te komen? Een telefoontje en een persoonlijke kaart geven ook veel troost. Je kunt bij de ballon ook een persoonlijke boodschap mee laten bezorgen. Deze kan op een kaart afgedrukt worden. Zo kun je ook op afstand je verbondenheid tonen.

Een extra fruithapje of het favoriet tijdschrift is zo gehaald

Ieder mens is anders. Jij als zorgmedewerker doet zulk belangrijk werk. Van het beddengoed vervangen tot iemand onder de douche zetten. En van de voorlichting over de medicatie geven tot iemand begeleiden naar de operatiekamer. Als je iemand kunt verwennen door een tijdschrift uit de bezoekruimte te halen of een lekker fruithapje klaar te maken betekent dit zoveel.

Wat geef jij als advies aan bezoekers die voor een patiënt langskomen?

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *