Verduisterende gordijnen, een must?

Verduisterende gordijnen, een must?

Datum: 6 augustus 2020

Voldoende en aaneengesloten slaap is bijzonder belangrijk voor de gezondheid van jong en oud. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van beeldschermen met blauw licht een grote invloed heeft op het slaapgedrag. Het blauwe licht wordt door de ogen en hersenen aangezien voor daglicht en hierdoor is het mogelijk dat de slaap moeilijker te vinden is. Het wordt dan ook afgeraden om een uur voordat je gaat slapen je aan blauw licht bloot te stellen. De meeste moderne mobiels, tablets en laptops hebben een blauw licht filter en er zijn ook brillenglazen koop zodat ook het blauwe licht van de tv wordt beperkt. Het is echter beter om het uur voordat je naar bed gaat proberen tot rust te komen en in het geheel geen gebruik te maken van deze apparaten.

Verstoring van je slaap tijdens de nacht kan ernstige gevolgen hebben

Zowel jongeren als ouderen hebben gemiddeld 7 à 8 uur slaap per nacht nodig. Het is bekend dat op latere leeftijd mensen minder diep slapen in verhouding tot hun eerdere jaren. Hierdoor worden ze ook sneller wakker door verstoringen, zoals licht. Tijdens een groot onderzoek onder Japanse senioren bleek dat te veel licht op de slaapkamer tot zowel psychische als lichamelijke klachten leidde. Hoewel het onderzoek beperkt bleef tot ouderen, geldt ook voor jongeren dat voldoende slaap bijdraagt aan de gezondheid al heeft deze groep meestal een beter weerstandsvermogen. Gordijnen op de slaapkamer zijn dus altijd een goed idee.

Onze biologische klok

Zoogdieren kennen een duidelijk dag- en nachtritme en veel processen daarbij verlopen volledig automatisch en worden getriggerd door licht. Heel simpel gezegd geldt ook voor de mens dat tijdens het daglicht de activiteit het grootst is en tijdens het donker er geslapen zou moeten worden. Wie nachtdiensten heeft gedraaid kent het verschil in energie bij het opstaan in de ochtend of de avond maar al te goed. Het daglicht zet het lichaam aan om hormonen te maken die ons wakker maken en houden, het verdwijnen van daglicht zorgt ervoor dat ons lichaam zich klaarmaakt voor de slaap. Maar zelfs een kleine hoeveelheid licht kan dat proces verstoren. Onze verre voorouders bleven al wakker bij het licht van een houtvuur. In onze moderne maatschappij is er bijna 24/7 licht aanwezig en de invloed op ons slaapgedrag is daarbij evident.

Een goede slaapkamer is donker

Om de slaap zo ongestoord mogelijk te houden dient de slaapkamer zo donker mogelijk te zijn. Dat is met name van belang in de maanden waarop er vroeg daglicht is en het ook in de avond pas laat echt donker wordt. Om de slaapkamer goed donker te houden zijn daarvoor verduisterende gordijnen een goede keus. Verduisterende gordijnen zijn in verschillende soorten en materialen te verkrijgen, de belangrijkste eigenschap is echter dat ze zo beperkt mogelijk licht doorlaten. Terwijl ouderen lichter slapen dan jongeren is er echter een groot verschil in de gevoeligheid van de ogen voor licht. Bij jongeren kan die gevoeligheid wel 7 keer zo groot zijn als bij senioren. Ook voor de kinderkamer zijn verduisterende gordijnen derhalve een echte must.

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *