Kind zindelijk maken lastig? Niets om je voor te schamen!

Kind zindelijk maken lastig? Niets om je voor te schamen!

Datum: 4 augustus 2023

Met de komst van internet en social media hebben we een schat aan informatie binnen handbereik. Maar er is ook een keerzijde, en dit is dat er een overload aan informatie kan ontstaan. Zo zijn er verhalen dat kinderen van drie jaar die al hun zwemdiploma halen en op hun eerste verjaardag zindelijk zijn. Dit kan veel ouders, en misschien vooral moeders onzeker maken. Want wanneer hun kind nog niet direct goed loopt, kruipt of alles eet, kunnen ze het gevoel krijgen dat ze iets verkeerd doen. Laat je hier echter niet door leiden, geen kind is hetzelfde en geen ontwikkeling gaat zonder hobbeltjes. Dus is jouw kind nog niet zindelijk of plast hij ’s nachts nog regelmatig in bed? Geen stress, neem de juiste maatregelen en voor je het weet is dit opgelost.

Maak het niet groot

De eerste tip die we je kunnen geven waar het gaat om het zindelijk maken van je kind, is dat je het vooral niet te groot moet maken wanneer het niet direct lukt. Het is belangrijk dat er niet te veel druk op ligt, dit heeft namelijk een sterk averechts effect. Bij zindelijk worden gaat het vooral om het aanvoelen van het gevoel naar het toilet te moeten, dit voelt een kind beter aan vanuit een relaxte basishouding. Laat een kind lekker rondlopen in ondergoed en maak van het moment om even naar het toilet te gaan een aangename bezigheid. Laat je kindje op het potje zitten met een banaantje en heb geduld. Dit proces kan een tijdje duren en zal een aantal keren fout gaan, maar vroeg of laat zal hij of zij zelf het moment vinden om naar het toilet te gaan. Doe dit in een periode dat het wat warmer weer wordt, dan kan er lekker in gemakkelijke zwemkleding rondgelopen worden.

En de nacht?

Bedplassen kan echter een hardnekkiger probleem zijn, ook voor ouders kan dit behoorlijk slopend zijn, aangezien het vaak gebroken nachten oplevert. Het is dan ook niet gek om op een gegeven moment een plaswekker aan te schaffen. Een plaswekker kopen kan net even díe oplossing zijn om ’s nachts wel wakker te worden van een volle blaas. In bed plassen kan namelijk echt een aandoening zijn waar kinderen niets aan kunnen doen. Het goede nieuws is wel dat een plaswekker ze traint, en tevens is het iets waar na verloop van tijd een kindje overheen groeit. En dan kun je het eventueel gebruiken voor het zusje of broertje, mocht dit nodig zijn.

Kortom, laat je vooral niet gek maken door alle verschillende tips en wonderverhalen online. Opgroeien gaat nou eenmaal letterlijk met vallen en opstaan. Neem de tijd en wees relaxt, alleen dan houd je het voor jezelf én je kleine leuk.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *