Sterilisatie man bij De Vasman

Sterilisatie man bij De Vasman

Datum: 14 april 2014

vasectomie_sterilisatie_man_vasman“Dokter, ik vond het gezellig bij u!” Veel reacties heb ik al gehad, maar deze kende ik nog niet. Uitgesproken door de man die een week geleden nog met ontbloot onderlijf op mijn behandeltafel lag. Voor zijn sterilisatie. Tijdens het kennismakingsgesprek merkte ik al dat er vertrouwen was. En vertrouwen is belangrijk hier.

Pre-operatief bespreek ik de details van de ingreep en onderzoek ik de balzak. Kan ik als huisarts de vasectomie uitvoeren? Een heel enkele keer is dat niet mogelijk, meestal vanwege anatomische oorzaken. Dan maar naar het ziekenhuis, iets wat de meeste mannen die ik zie overigens helemaal niet willen. Mijn patiënten willen hun vasectomie in de eerste lijn; de geur van het ziekenhuis alleen al…Er is vertrouwen in mij als huisarts dat ik de ingreep tot een goed einde breng. En dan nu, na dat geschonken vertrouwen, het woord ‘gezellig’. Mooier kan het voor de dokter niet worden, denk ik.

Vergezeld door humor
Al bijna vijftien jaar voer ik vasectomieën uit in mijn eigen praktijk. Leuke ingreep om te doen, vaak vergezeld door humor. Halverwege de negentiger jaren heb ik de ingreep geleerd, in de dagen dat ik uroloog wilde worden. Een vasectomie kan uitstekend in de eerste lijn worden verricht mits de huisarts kundig is op dit terrein. En dat bèn ik. En zo voel ik me ook.
“Ben je dan niet bang voor complicaties?,” vragen collega’s mij soms wanneer ik verhaal over mijn uit de hand gelopen hobby. Nee, zeg ik dan, die zijn er ook nauwelijks. Van de ruim tweehonderd mannen die bij mij onder het mes gingen, waren de situaties dat ik uiteindelijk de zaadleider eenzijdig niet doorgenomen kreeg het meest vervelend. Driemaal was dat. Van één van die ongelukkige patiënten – hij moest voor de andere kant dus alsnog naar het ziekenhuis – kreeg ik na afloop overigens een dure fles whisky: de dokter had het nog vervelender gevonden dan hijzelf.

Geaccrediteerde cursus
Vasectomie kan naar de eerste lijn. Substitutie van zorg. Gezondheidszorg kan dichter bij huis, bij de patiënt, gegeven worden. Dit is zo’n voorbeeld waar dat kan. Ik heb er een cursus steriliseren voor huisartsen voor opgericht: de Vasman. Geaccrediteerd en wel. Hartstikke leuk om te geven, volgens mij ook hartstikke leuk om te volgen. En vaak ‘gezellig’. Toch valt mij het aantal huisartsen dat zich ervoor aanmeldt tegen. Waarom? Te weinig aanbod van patiënten? Angst voor snijden? Te druk met van alles en nog wat, weer iets bijleren? Terwijl het toch zo’n leuk onderwerp is, patiënten er zo tevreden over zijn, het vernieuwend is en vaak behoorlijk lucratief.

Boter bij de vis
Naast de nascholing steriliseer ik ook ‘op locatie’. Huisartsen kunnen mij benaderen wanneer hun patiënt met sterilisatiewens nog in de spreekkamer zit. Korte lijnen, geen wachttijden, boter bij de vis! Met mijn koffer met instrumentarium en benodigdheden meld ik mij op de afgesproken datum in de praktijk van de eigen huisarts van de patiënt voor behandeling. Mooi, spannend, welkom. Met De Vasman heb ik mijn vak als arts een nieuwe dimensie gegeven.

Jurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de huisartsenpraktijk worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Wind een geaccrediteerde nascholing opgezet: ‘De Vasman’, leren mannen steriliseren in de eigen praktijk. Huisartsen kunnen hem ook uitnodigen om op locatie te steriliseren. Met dit (leuke) onderwerp laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *