Uitvindingen in de zorg, even stoppen, ja!

Uitvindingen in de zorg, even stoppen, ja!

Datum: 1 oktober 2014

uitvindingen_vernieuwingen_zorgenzOver twee zaken wil ik het hier met u hebben. Zaken die mijns inziens met elkaar samenhangen en die mij tegenstaan: uitvindingen en veranderingen. Want: zijn het altijd verbeteringen? Ik raak er wel eens geprikkeld en gefrustreerd van, merk ik. Ook door de vermoedelijk harde hand van mevrouw Schippers.

Op zich heb ik niks tegen ‘iets uitvinden’. Het is verdraaide goed dat vroeger de penicilline is ontdekt en ook is het hartstikke handig dat het hoog-laagbed er is: voorkomt vele valpartijen en fracturen. Zonder deze zaken zou er aantoonbaar meer morbiditeit en mortaliteit zijn. Dus uitvindingen in de zorg zijn goed maar ze staan me tegen vanwege de snelheid en de hoeveelheid waarmee ze mij momenteel overspoelen.

In mijn praktijk krijg ik tegenwoordig bijna wekelijks uitgebreide vragenlijsten toegestuurd. Weer één of ander onderzoek uit een Academisch ziekenhuis dat moet leiden tot verbetering van zorg, onderzoek dat tot weer een ‘uitvinding’ moet leiden. Het kost me gemiddeld een half uur tijd om ze in te vullen, tijd die ik niet heb. Dient zo’n onderzoek, op zoek naar uitvindingen, altijd wel een goed doel of zijn we daarin doorgeschoten? Zijn er überhaupt nog wel genoeg mensen ‘op de werkvloer’ aanwezig of is er zo langzamerhand een wanverhouding ontstaan tussen het aantal mensen (dokters) dat zijn/haar tijd vult met het ‘gewone dokteren’ en zij die ‘onderzoeken en uitvinden’?

Zit daar niet iets fundamenteel scheef? De veranderingen in mijn vak (huisartsgeneeskunde) zijn eigenlijk niet bij te houden en soms voel ik me tegen al die veranderingen maar nauwelijks opgewassen…! Hoe zit dat bij u?

Uitvindingen, veranderingen, kunt u daar wel goed tegen? Het tweede en eigenlijk meer van hetzelfde: zijn uitvindingen in de zorg en veranderingen wel altijd verbeteringen? Aan het hoofd van onze organisatie die ‘gezondheidszorg’ heet, staat een mevrouw die graag uitvindt. Een vrouw die graag verandert. Met vaste en vermoedelijk harde hand. Dat is mevrouw Schippers. Met haar vaste hand slingert zij haar uitvindingen en veranderingen naar ons toe en geen mens die weet waar dat toe gaat leiden. Wellicht dat mevrouw Schippers denkt dat in het verleden de stoommachine, het wiel, de ovens om ijzer te smelten en de spoorrails in één dag ontworpen zijn? Maar ik kan haar met zekerheid vertellen dat dat niet gebeurd is.

Toch denkt onze minister dat megaveranderingen in ons ouderenbeleid, in de reorganisatie van de jeugdgezondheidszorg, binnen de psychiatrie en op het vlak van de huisartsenfinanciering in het korte tijdsbestek van deze jaren 2014-2015 zonder kleerscheuren kunnen plaatshebben….!! Ik houd mijn hart eerlijk gezegd een beetje vast hierbij en zou aan alle onderzoekers, uitvinders, veranderaars en in het bijzonder aan mevrouw Schippers zelf willen vragen: ‘Kan het misschien een ietsje minder…..!?

Jurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de huisartsenpraktijk worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Wind een geaccrediteerde nascholing opgezet: ‘De Vasman’, leren mannen steriliseren in de eigen praktijk. Huisartsen kunnen hem ook uitnodigen om op locatie te steriliseren. Met dit (leuke) onderwerp laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *