Gaan ‘lullen’ en ‘doen’ wel samen?

Gaan ‘lullen’ en ‘doen’ wel samen?

Datum: 20 juli 2014

communicatie_wirelessVia-via ben ik als columnist in de schoot van Zorgenz beland. Al jaren vind ik het leuk om wat te schrijven en de knuppel in het hoenderhok gooien, gaat me soms ook best wel goed af. Hoenderhok? Nest? Gaan communicatieplatform en meer handen aan het bed wel samen? Laat me even het eigen nest bevuilen…!

Waarom doe ik dit? Waarom schrijf ik columns voor ‘het communicatieplatform’? Want dat is wat dit is: dit is het communicatieplatform ‘Zorgenz’. Communicatieplatformen bestaan er legio en ik houd me er ook mee bezig. Zo’n column schrijven kost al gauw anderhalf uur tijd. Anderhalf uur! Waarom? Waarom doe ik dit? Waarom doen tientallen, honderdtallen anderen dit? Informatie de wereld in slingeren? De wereld van weeweewee.punt.nogwat. Nogmaals, ik vind schrijven hartstikke leuk en ik schijn ook nog ‘gelezen’ te worden en ‘belangwekkend’ te zijn; maar kan iemand mij nu eens vertellen wat het nut van dit ‘ge-communicatieplatform’ is? Want ik weet het niet…

Als huisarts ben ik medicus-practicus. Dat wil zeggen dat ik niet te veel tijd wil doorbrengen met ‘lullen’. Ik wil vooral doen. Huisartsen zijn doeners, iedere tien minuten (consulttijd) proberen wij wat ‘te doen’. Sorry, maar ik ben van de aanhalingstekens! Wij doeners zijn van ‘de handen aan het bed’. Handen aan het bed: productie! De wijkzuster en zo, van die tastbare dames in witte kledij die proberen een patiënt waar wij dagelijks komen vanwege de terminale kwaal, in dat laatste stukje leven zo goed mogelijk te begeleiden en te verzorgen. Huisarts en handen aan het bed: dat accordeert!

Huisarts en communicatieplatform accordeert in mijn ogen veel minder. Het platform associeer ik met ‘lullen’ en niet met ‘doen’, maar mogelijk heb ik het helemaal fout en zit ik er gewoonweg naast! Wie weet levert dit communicatieplatform mij als huisarts nu – of in de toekomst – veel meer op dan al die handen aan het bed van de wijkzuster; alleen wie legt mij dat uit? Is er ooit onderzoek gedaan naar het nut van het communicatieplatform? Is ‘evidence based’ aangetoond dat communicatieplatformen werken? Dat het voor mij – maar belangrijker nog voor de patiënt – werkt? En als het werkt, hoe werkt het dan? Want als u dit als lezer nu leest, wat doet u daar dan mee? Laat u deze informatie in uw grijze massa bezinken? Bespreekt u het met uw collega? Uw partner? Leidt het tot nieuwe inzichten? Tot gedragsverandering? Of gebeurt er gewoon helemaal niks? En blijft alles bij het oude…..?

Een blik op de klok….!? Mijn anderhalf uur zitten erop. Het nest ziet er bescheten uit! Wie maakt het voor mij schoon?

Jurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de huisartsenpraktijk worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Wind een geaccrediteerde nascholing opgezet: ‘De Vasman’, leren mannen steriliseren in de eigen praktijk. Huisartsen kunnen hem ook uitnodigen om op locatie te steriliseren. Met dit (leuke) onderwerp laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *