Op naar ‘vijfkwartszorg’ met horizontaal verwijzen

Op naar ‘vijfkwartszorg’ met horizontaal verwijzen

Datum: 27 april 2014

tot_vijf_tellen_zorgenz‘Anderhalvelijns’ staat voor samenwerking tussen huisarts en specialist. ‘Vijfkwartszorg’ staat voor samenwerking tussen gespecialiseerde huisartsen. Via de zorggroep. Ga horizontaal zou ik zeggen. Horizontaal? Ja, want wanneer wij huisartsen het niet meer weten (of kunnen), zijn we gewend ‘verticaal’ te gaan: we verwijzen een lijn omhoog, naar de specialist.

Het is lang niet altijd nodig, dat verticale verwijzen: heel veel kennis en kunde zit in onze eigen beroepsgroep. We maken er alleen veel te weinig gebruik van. Van oudsher zijn huisartsen solistisch werkende dokters. Toch zijn we de afgelopen jaren meer en meer gaan samenwerken: eerst op de huisartsenpost en nu ook in de zorggroep. En dat naar alle tevredenheid. Tussen huisartsen groeit het vertrouwen in elkaar. Dat is nodig voor een volgende stap.

Horizontaal verwijzen
Wanneer in mijn groepspraktijk een vrouw op het spreekuur komt die een spiraaltje wil laten plaatsen, verwijs ik haar naar mijn vrouwelijke collega. Ben zelf niet zo handig met IUD’s maar mijn collega heeft zo’n ding in een handomdraai geplaatst. Andersom komt een man met sterilisatiewens vanuit haar spreekuur naar mij: dát kan ik nu weer goed en vind ik leuk om te doen. Mijn direct omringende collega’s weten van mijn ‘hobby’ en sturen hun mannelijke patiënten naar mij door. Horizontale verwijzingen. Binnen een samenwerkingsverband van huisartsen zijn we blijkbaar wél gewend om horizontaal te werken. Vertrouwen in elkaar, gewend zijn aan elkaar, vermoedelijk is dat de reden dat we het hier wel doen.

Dat kan anders
Onze zorggroep kan veel meer; er valt veel meer uit te halen. Wat nu als we de zorggroep inschakelen om alle kennis en kunde van de aangesloten dokters in kaart te brengen? Een hele bulk aan expertise en enthousiasme komt er dan tevoorschijn. Ván en dóór al die huisartsen. Fantastisch! Nu al zitten er in mijn zorggroep kaderhuisartsen COPD, diabetes en CVRM. Er zijn ook huisartsen die echografie bedrijven, het bewegingsapparaat beheersen, urogenitaal deskundig zijn of – zoals ik – kunnen steriliseren. Alleen: schakelen we al die dokters genoeg in? In mijn ogen niet. Met als gevolg het ziekenhuis: met lange wachttijden voor de patiënt, vaak ‘snelle’ consulten en verre reizen. Dat kan anders, dat kan ‘horizontaal’. Ik steriliseer mannen omdat ik dat leuk vind. Ooit geleerd, nooit verleerd, ik kan het goed. Met extra egards wordt zo iemand ontvangen. Ik denk dat het bij veel huisartsen die een kaderopleiding hebben gedaan, zo werkt. Iets doen omdat je het leuk vindt, er affiniteit mee hebt en er goed in bent (geworden). Ruimte voor de patiënt. Consultatie hoeft vaak niet door een specialist gedaan te worden, een gespecialiseerd huisarts kan dat ook (echografie, plaatsen IUD, vasectomie, intra-articulaire injecties). Via de zorggroep zou deze andere manier van samenwerken geregeld moeten kunnen worden, protocollair en financieel. Ik noem dat de vijfkwartszorg.

Jurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de huisartsenpraktijk worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Wind een geaccrediteerde nascholing opgezet: ‘De Vasman’, leren mannen steriliseren in de eigen praktijk. Huisartsen kunnen hem ook uitnodigen om op locatie te steriliseren. Met dit (leuke) onderwerp laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *