Schippers wil bureaucratie in de zorg aanpakken

Schippers wil bureaucratie in de zorg aanpakken

Datum: 7 juli 2015

registratie_zorgenzPal voor het zomerreces heeft minister Edith Schippers (VWS) de Tweede Kamer een brief gestuurd over de regeldruk in de zorg. De lange brief geeft de stand van zaken weer en speelt in op de druk van administratie en registratie waarover veel zorgverleners klagen. “Vermindering van de regeldruk heeft voor de staatssecretaris en mij grote prioriteit”, schrijft ze in haar brief.

Artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners, zo begint de brief, willen in de eerste plaats zorg bieden aan mensen. Daar ontlenen zij ook het meeste plezier en de meeste voldoening aan. Registreren is daarbij onvermijdelijk, ter ondersteuning om transparant te zijn over kwaliteit en als onderdeel van hun belangrijke werk. Maar als administratieve lasten de overhand nemen en ten koste gaan van het contact met de patiënt, als zorgverleners gedemotiveerd raken omdat ze het nut ervan niet zien, als de omvang zo fors is dat zorgverleners het plezier in hun werk verliezen, als innovaties hierdoor onvoldoende van de grond komen, dan moeten wij samen ingrijpen. Want te zware administratieve lasten zijn een bedreiging voor de zorg.

Van twee kanten
Edith Schippers vindt dat het tijd is voor een forse extra inspanning om de bureaucratie in de zorg terug te dringen. Dit krijgt zijn beslag door:
1. Slimmer samen op te trekken;
2. Valide regels zo eenvoudig mogelijk te maken;
3. Overbodige regels waarvan het doel is achterhaald te schrappen
4. Bij nieuwe regels goed te kijken of het doel in verhouding staat tot toename van de regeldruk.
Ze vindt het terugdringen van de regeldruk niet alleen een taak voor VWS, maar zeker ook voor organisaties in de zorg. “Iedere organisatie moet zichzelf afvragen: Wat doe ik waardoor een ander regeldruk ervaart? en Wat ga ik doen om de ervaren regeldruk te verminderen?”

Drie thema’s
In de Kamerbrief noemt Schippers noemt drie thema’s die de partijen van de Agenda voor de Zorg hebben geformuleerd:
1. Regeldruk door richtlijnen, kwaliteitsindicatoren en zorgstandaarden;
2. Registratielast door verschillende informatie-uitvragen;
3. Bekostigingsregels als gevolg van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg).
In de Kamerbrief gaat ze verder in op deze trajecten. Tevens kondigt aan dat er in het najaar een congres komt over regeldruk in de zorg. In de bijlage van de Kamerbrief staan de 19 regeldruk verlagende activiteiten op een rij.

(Foto: Roobcio/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

1 Comment

  1. Er zijn allerlei belanghebbende partijen in de dagelijkse zorg die voor de verwerking van hun belangen informatie vragen, m.n. al dat te maken heeft met kosten en betalingen en die hebben allemaal betrekking op of staan in relatie tot de directe zorgverlening.
    En wie zitten als een spin in de directe zorgverlening? Dat is de verpleging..dus die krijgt een tumult van allerlei belangen te verweken in ene complex computersysteem of systemen.
    Als er eens een systeem ontworpen zou kunnen worden die alle componenten/info voor alle verschillende belanghebbenden in een simpele structuur zou kunnen verwerken dan komt alle ingevoerde informatie meteen terecht bij alle betrokken subsystemen en die kunnen dan de boel verwerken..

    Nu is het vaak een optelsom van verschillende deelinformaties en vallen er zaken tussen wal en het schip.
    Als alle verpleegkundigen nu eens niet 3 uur maar 1 of 1,5 uur per dag achter een computer zitten scheelt al enorm.

    Wellicht moet en verpleegkundigen per persoon een kleine goed voorgeprogrammeerde handcomputer krijgen/leren bedienen, waarmee direct na de zorgverlening per cliënt meteen de informatie wordt doorgestuurd naar een of 2 afdelingssecretaresses die de boel dan kunnen invoeren. tot en met de aandachtspunten voor dienstoverdracht en/of artsenvisite. Een code geeft aan welke verpleegkundige wat heeft ingestuurd.

    Het is natuurlijk onzin dat 6-7 verpleegkundigen dagelijks 3 uur moeten besteden aan computerwerk..daar kun je dan beter een/twee secretaresse(s) voor hebben die de boel bijhoud(t)en. Efficienter en sneller. Misschien heb je zelf 1 verpleegkundige minder nodig

    De regeldruk is naar mijn idee een technisch probleem of zou dat moeten zijn.

    Veranderingen op verandering, veranderingen waarvan meteen gezegd kan worden dat het fout zal gaan en toch tegen elke ratio in worden ingedramd zorgt er voor dat de zaken nodeloos op stelten worden gezet.

    Nu beginnen de verzekeringen te zeuren over een gelijke code voor elke ding wat gedeclareerd moet worden..want anders raken ze verward…
    Puur voor hun gemak maar met geweldige impact voor zorgverleners m.n degenen die geen detailboekhouders zijn…Hier zie zie je dan ook weer hoe professionals weer gedwongen worden de regels van compleet andere orde en belanghebbende partijen vorm moeten geven en uiteraard overhoop komen te liggen.
    En dat gaat ten koste van hun tijd..!

    Iedereen kon het voorspellen maar neoliberaal, dol op privatisering, draagt hier volop aan bij en laat de consequenties van aan anderen..en die moeten dan hun tijd en geld verspillen om het voor hen te regelen.. Dat dit op bezwaren stuit lijkt me niet overdreven..

    Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Draait het in de zorg om regels of om zorg? - PassieBlijft - […] zorg besteed zou moeten worden. En deze keuze was niet met vader afgestemd. Gaat het in de zorg om…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *