RVS brengt bloemlezing uit over ‘Goed Leven’

RVS brengt bloemlezing uit over ‘Goed Leven’

Datum: 29 december 2018

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) heeft de bundel Goed leven uitgebracht. Daarmee wil de Raad laten zien dat ‘goed leven’ zeer divers is. En dat het niet vanzelfsprekend is en zeker ook niet gemakkelijk.  In de uitgave vertellen mensen wat goed leven voor hen betekent. Het thema is heel veelzijdig. Iedereen heeft een eigen verhaal. 

De bundel is een bloemlezing geworden van beschouwingen, voorbeelden, interviews, reportages, testimonials, foto’s en tekeningen. De bijdragen zijn soms heel concreet en soms wat abstracter. De inhoud is zo divers als het leven zelf.

Op vele manieren worden burgers aangemoedigd gezond te leven, met een gezonde levensstijl en gezonde voeding. Misschien worden mensen te vaak en te veel in een bepaalde richting geduwd, zij het vanuit de beste bedoelingen. Maar: goed leven is veel meer dan gezond leven. Zaken als zinvolle dagbesteding, een gezin, een actief sociaal leven, hobby’s, voldoende inkomen, je thuis voelen in je eigen huis, een plezierige woonomgeving enz. enz. zijn minstens net zo belangrijk.

Opgeheven vingertjes
De overheid zet in op preventie en wil bijdragen aan dat goede leven. Dat is belangrijk. Het roept ook vragen op. Want hoever mag je daarin gaan? Wanneer wordt een stimulans een opdracht? Wanneer wordt een aanmoediging een veroordeling? De grens is dun.

De opgeheven vingertjes benadrukken steeds het belang van meer bewegen, niet te veel en vooral gezond eten, niet te veel drinken, vitaal en gelukkig zijn. Alsof goed leven een maakbaar project is dat door beleid kan worden. Dat is natuurlijk niet zo.

Goed leven is zeer divers
Met deze bundel wil de Raad laten zien dat goed leven zeer divers is, niet vanzelfsprekend en zeker ook niet gemakkelijk. In de bundel vertellen mensen wat goed leven voor hen betekent. Voor sommige van hen is goed leven een hele klus. Het thema is zo veelzijdig dat het zich niet laat vangen in een boek, dus zeker niet alle facetten komen aan bod. Maar de uitgave biedt een keur aan interessante bijdragen, die het waard zijn om er kennis van te nemen.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *