Reserve wijkverpleging bij e-health

Reserve wijkverpleging bij e-health

Datum: 14 april 2014

wijkverpleging_boekje_raedelijn-zorgenzNIVEL KENNISSYNTHESE – “Meer dan ooit moeten wijkverpleegkundigen samenwerken met andere disciplines. Ook de aandacht voor ondersteuning van zelfmanagement en de mogelijkheden van ICT zijn nieuw. Het is daarom goed dat er een nieuw opleidingsprofiel voor de HBOV-opleiding komt.” Aldus programmaleider Anneke Francke over de NIVEL kennissynthese ‘De wijkverpleegkundige van vandaag en morgen’.

De wijkverpleegkundige komt terug als spil van de zorg in de buurt. De nieuwe taken moeten zich nog uitkristalliseren in de praktijk en in de HBO Verpleegkunde-opleiding, zo valt te lezen in de kennissynthese. Wijkverpleegkundigen krijgen meer ‘regelruimte’: zij moeten kunnen bepalen welke zorg een cliënt nodig heeft en hoeveel. Verder zullen de wijkverpleegkundigen deelnemen in de multidisciplinaire sociale wijkteams die de gemeenten momenteel opzetten. Binnen de sociale wijkteams kunnen zij de verbinding leggen tussen medische en sociale hulpverleners. De sociale wijkteams zijn nieuw voor wijkverpleegkundigen en over de invulling van hun rol willen zij nog meer duidelijkheid krijgen, dat wordt geconcludeerd in de NIVEL kennissynthese.

Doordat het aantal ouderen en chronisch zieken toeneemt, worden preventie en zelfmanagement bevordering door de wijkverpleging steeds belangrijker. Wijkverpleegkundigen vinden zelf ook dat deze aspecten tot hun takenpakket behoren. Tegenover eHealth en andere nieuwe technologie hebben veel van hen echter nog wel wat reserves. Anneke Francke: “De huidige generatie wijkverpleegkundigen moet ook toegerust zijn voor de zorg van de toekomst. Daarvoor zijn gerichte bijscholingen over bijvoorbeeld samenwerken, zelfmanagement ondersteuning en eHealth belangrijk.”

De NIVEL kennissynthese ‘De wijkverpleegkundige van vandaag en morgen’ is hier te downloaden.

(FOTO: Raedelijn bracht eerder het boekje ‘Het verhaal van Zichtbare Schakel in Utrecht’ uit. Jacqueline Koning en Katinka Visscher tekenden verhalen op over het verleden, heden en toekomst van de wijkverpleegkundige als spil in de wijk. Op de omslag het beeld van Zuster Swart. Dit beeld van een wijkverpleegkundige staat bij het oude gemeentehuis in de voormalige gemeente Westerbork. In de Zeeuwse dorp Kerkwerve staat sinds mei 2013 het beeld van de wijkverpleegkundige Zuster Van Zijp. Zij reed op een motor.)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *