Mieke Reynen heeft een steen verlegd in het Rotterdamse

Mieke Reynen heeft een steen verlegd in het Rotterdamse

Datum: 4 januari 2016

mieke_reynen_zorgenzZORG VANUIT HET BREDE PERSPECTIEF – Ze is klein van stuk, maar groot in daden. Mieke Reynen zette haar eerste schreden tien jaar geleden in de eerstelijnssector als bestuurder van gezondheidscentrum Randweg. Nu, bij haar vertrek, is ze ook procesmanager van Samen één in Feyenoord, voorzitter van het bestuur van OSER en voorzitter bij de Coöperatie voor Wijkverpleegkundige zorg Rotterdam UA. Dat tekent haar tomeloze inzet en visionair handelen. Ze heeft echt het verschil gemaakt in Rotterdam en neemt op 21 januari a.s. met een minisymposium en een receptie afscheid.

Mieke Reynen is een verbinder pur sang. “De zorg staat niet op zichzelf”, is haar overtuiging. “Je moet de mens altijd zien in de gehele context, vanuit de zeven leefgebieden. Je kunt niet uitgaan van het stukje medisch, dat maakt namelijk altijd onderdeel uit van het totale functioneren.” Enthousiast: “De inmiddels omarmde definitie van positieve gezondheid van Macheld Huber bevestigt mijn overtuiging waar vanuit ik altijd heb gewerkt, namelijk het holistisch mensbeeld.” Peinzend vervolgt ze: “Dat was in het begin echt pionieren en dat was natuurlijk niet altijd even makkelijk. Maar bij mij is het glas altijd halfvol. Als je mensen enthousiasmeert en aanspreekt op hun potentie, dan zijn ze bereid om vaste patronen te doorbreken.”

Kordaat aan de slag
Gezondheidscentrum Randweg ligt in een gebied met een slechte gezondheid en zelfs een fors lagere levensverwachting dan elders. “Zo’n complexe problematiek vereist niet alleen een multidisciplinaire aanpak, waarin de zorgverleners nauw met elkaar samenwerken. Dat gebeurde in het gezondheidscentrum wel. Maar er is meer nodig. Wat doet er echt toe voor de bewoners in de wijk? Hoe kun je pro-actief voorkomen dat mensen in zorg terecht komen? Dat vraagt om een invulling van gezondheidszorg vanuit dat bredere perspectief. Dus niet alleen zorg, maar ook welzijn, woningcorporaties, ouderenzorg, kinderopvang, onderwijs en participatie.” Mieke Reynen liet het niet bij een papieren visie, maar ging hiermee kordaat aan de slag. Dat ze daarbij succesvol is, blijkt wel uit het feit dat het gezondheidscentrum Randweg inmiddels in ’t Slag is gehuisvest. Een multifunctioneel centrum, waar ook de apotheek, de Vraagwijzer en het sociaal wijkteam, de bibliotheek, het CJG, een kinderdagverblijf, een ontmoetingscentrum, een wijkleerbedrijf en thuiszorgaanbieder Laurens zitten.

Samen één in Feijenoord
Uiteraard kwam dit niet zonder slag of stoot tot stand. “Ik ben blij met de inzet van de toenmalige wethouder Jantine Kriens, die nu voorzitter van de VNG-directieraad is”, geeft Mieke aan. In haar vond ze een duidelijke medestander in de poging tot meer samenwerking in Rotterdam. Ook Jantine had een houding van ‘geen woorden, maar daden’. Dus ook geen intentieverklaring die in de la belandt, maar de ondertekenaars daaraan houden. Dat leidde tot het project Samen één in Feijenoord. Daarin zetten ruim 35 partijen in de sectoren zorg, welzijn, wonen en participatie zich actief in voor het verbeteren van de gezondheid en kwaliteit van leven van de bewoners. “Inmiddels draait Samen één in Feijenoord als netwerk zelfstandig,” zegt Mieke Reynen tevreden. “De deelnemende organisaties vinden de ontmoeting en samenwerking met elkaar zo belangrijk dat ze bereid zijn er in te investeren. Het is een sluitend netwerk tussen organisaties uit verschillende sectoren, waarbij iedereen gelijkwaardig is. Daar zit ook de kracht. Dus niet één de baas, dat werkt niet. Dat zie ik nu ook als probleem bij de wijkteams, de gemeente wil te veel de regie pakken en nu ook wijknetwerken gaan opzetten, maar met de gemeente als opdrachtgever. Dan haken mensen af, ben ik bang. Het is niet meer van henzelf, je haalt de intrinsieke motivatie eruit.”

“Samen één in Feyenoord is een sluitend netwerk tussen organisaties uit verschillende sectoren, waarbij iedereen gelijkwaardig is”

Wijkverpleegkundige zorg Rotterdam
De Coöperatie voor wijkverpleegkundige zorg Rotterdam is nog zo’n succesverhaal. Toen er sprake was dat er ZonMw-gelden beschikbaar zouden komen voor experimenten in de wijkverpleging, het programma Zichtbare schakel, zag ze de bui al hangen. Er zouden vanuit Rotterdam zeker zo’n vier tot vijf thuiszorgorganisaties een aanvraag indienen. Zo’n aanpak houdt de versnippering in stand en die wilde ze juist doorbreken. “Als de Rotterdamse zorgorganisaties gezamenlijk met de gezondheidscentra een aanvraag indienen, wordt dat ongetwijfeld toegewezen. De thuiszorgaanbieders moeten op die manier samenwerken in plaats van concurreren en de verbinding met de huisarts wordt hiermee geborgd”, was haar overtuiging. “Ik kreeg de organisaties aan tafel en het is gelukt”, zegt ze bescheiden. “Eerst met de subsidie voor de Rotterdamse Zichtbare Schakels, na 2015 met de gelden vanuit het zorgstelsel, waarbij de gemeente Rotterdam de wijkverpleegkundige zorg heeft ingekocht die de zorgverzekeraars niet hebben gecontracteerd. Want de gemeente heeft met het experiment Zichtbare Schakels ervaren hoe belangrijk de inzet van de wijkverpleegkundige in de achterstandswijken is. Dankzij deze inzet kunnen mensen langer zelfstandig thuis wonen, komen zorgmijders in beeld en wordt vroegtijdig aan de bel getrokken bij multiproblematiek. Dat is voor de gemeente van groot belang.”

mieke_reynene_zorgenzOSER overkoepelt gezondheidscentra
En dan is er nog OSER, waar Mieke Reynen voorzitter van het bestuur is. “OSER is een samenwerkingsverband van de koepels voor gezondheidscentra. Zij vertegenwoordigen dertien gezondheidscentra in de regio Rijnmond. De doelstelling is uiteraard het bevorderen van geïntegreerde eerstelijnszorg in Rotterdam-Rijnmond”, geeft Mieke Reynen aan. “Vanuit OSER zijn er diverse samenwerkingsprojecten opgepakt zoals substitutie, ouderenzorg, even buurten, medicatieoverdracht en is in 2008 de projectaanvraag ingediend bij ZonMw voor de wijkverpleging: de basis dus voor de Rotterdamse Zichtbare Schakels.” Ook hierin was Mieke weer de trekker en de verbinder.

Loslaten en doorgaan
Zoveel succesverhalen, ging het wel eens mis? Ze lacht hartelijk. “Vaak”, geeft ze volmondig toe. “Mijn aanpak is heel simpel: zaken in gang zetten en kijken of het werkt. Soms werkt het niet en dan moet je het weer los laten. Zoals een creatief café voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat zou nu wel aanslaan, maar acht jaar geleden waren we daarmee te vroeg. Het praktijkhuis vond uiteindelijk ook geen doorgang. Wel staat er nu een wijkleerbedrijf, waar ik heel trots op ben. Zonder opleidingsplaatsen kunnen leerlingen geen startkwalificatie behalen en zijn ze kansloos als starter op de arbeidsmarkt. Daarbij moesten cliënten van Pameijer (een Rotterdamse organisatie die mensen met psychiatrische problemen in de samenleving laat integreren) in het kader van de Participatiewet gaan werken en stoppen met hun huidige dagbesteding. Nu biedt het multifunctioneel centrum ’t Slag aan vijftien leerlingen een leerwerkomgeving en hebben vijftien cliënten van Pameijer een werkplek. Ze voeren verschillende werkzaamheden uit. Dit is echt een win/winsituatie.”

“Mijn aanpak is heel simpel: zaken in gang zetten en kijken of het werkt”

Bed & Breakfast
“Eigenlijk ben ik nu aan het oogsten”, constateert Mieke Reynen. Dat klinkt voor de meeste mensen aantrekkelijk, maar niet voor iemand met zoveel ambitie. Dus gaat ze aan de slag met een nieuwe uitdaging: een bed & breakfast in het Zeeuwse Koudekerke, gevestigd in een voormalige school. Natuurlijk is ook hier de holistische mensvisie de basis. “We willen een buurttafel starten in de ontbijtkamer, met een buurtbibliotheek, een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. We gaan workshops organiseren, gasten van de B&B kunnen hun paard meenemen, want er zijn verschillende weitjes en de buurman organiseert wandelingen door het Zeeuwse landschap. Het pand is volledig energieneutraal, we kunnen mensen die dit ook willen, bijstaan. Mijn man en ik hebben de afgelopen jaren alle vrije tijd in dit pand gestoken en ik kijk er naar uit om te starten met de B&B.” Dus ze verlaat de zorg geheel? Het antwoord komt direct. “Nee joh, daarvoor ben ik te bevlogen. Een bed & breakfast is tenslotte geen dagtaak. Ik wil nog aan de slag om te kijken hoe de driehoek huisarts, wijkverpleging, sociaal wijkteam kan worden verstrekt. En ik ben beschikbaar voor coaching, inspiratie, advies en projecten, daarvoor kan men mij inhuren.”

Gerda van Beek

Met een Mini symposium Integrale Aanpak in Prachtwijken en een receptie neemt Mieke Reynen op 21 januari a.s. van 14.00 tot 19.00 uur afscheid in Lantaarn Venster te Rotterdam (Zie Agenda Zorgenz). Aanmelden voor het symposium is noodzakelijk, dit kan bij Ellen Schaar: e.schaar@gcrandweg.nl.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *