Met een elektrische fiets naar je werk; de gezondheidsvoordelen!

Met een elektrische fiets naar je werk; de gezondheidsvoordelen!

Datum: 13 juli 2021

De tijd is voorbij dat een elektrische fiets aan het woord ‘lui’ of ‘bejaard’ wordt gekoppeld. E-bikes zie je vandaag de dag steeds vaker in het straatbeeld verschijnen en dat is niet zonder reden. Nu is het zo dat ook een elektrische fiets alleen vooruitgaat als je trapt. Uit onderzoek is gebleken dat bezitters van een e-bike veel vaker de fiets pakken en daarmee langere afstanden afleggen. Zij rijden veel meer kilometers en verbruiken uiteindelijk meer energie dan eigenaren van een gewone fiets. Het valt nog maar te bezien welke manier van fiets ‘gezonder’ is … Daarom zetten we in dit artikel de (gezondheids)voordelen van elektrisch fietsen uiteen!

Je bent sneller op je werk

Het klinkt logisch dat je met een elektrische stadsfiets sneller op je werk bent dan met de gewone fiets. Maar wist je ook dat je met de e-bike op een flink aantal trajecten ook sneller bent dan met de auto? Tot een afstand van 20 à 25 km kan het flink voordeliger zijn om met de fiets naar je werk te gaan. Niet alleen als het gaat om vervoerskosten, maar ook als het gaat om tijd. Waar je anders met de auto in de file had gestaan, rijd je deze zelfde file nu lachend voorbij.

Voorkomt stress

En daarmee komen we uit op de eerste gezondheidsvoordeel. Onderzoek wijst namelijk uit dat werknemers die met de fiets naar het werk gaan minder stress ervaren. Waar je je anders flink zit te ergeren wanneer je aansluit in de file, fiets je deze file nu fluitend voorbij. Het geef je een ontspannen gevoel. En ben je op je werk aangekomen dan hoef je ook niet meer op zoek te gaan naar een parkeerplek, waarmee je ook weer een stressmomentje voorkomt. Hoe ideaal.

Bovendien bevordert fietsen de hersenactiviteit en creativiteit. Tijdens het fietsen heb je tijd om even je hoofd leeg te maken en out of the box te denken. Daardoor ontstaan er leuke en creatieve ideeën. Daar zal je werkgever best blij mee zijn!

Heerlijk in de buitenlucht

Heerlijk in de buitenlucht

Waar eerder de afstand tussen wonen en werken net te lang was om met de gewone fiets te overbruggen, biedt de elektrische fiets een uitkomst. Dankzij de e-bike kom je dus meer en vaker in de buitenlucht en dat heeft een positief effect op je lichaam en geest. Je voelt je fitter, energieker, het bevordert je nachtrust waardoor je je ook weer fitter en energieker voelt. Je komt daarmee in een positieve flow, niet alleen fijn voor jezelf, ook fijn voor je omgeving.

Een betere conditie

Nee, een e-bike wil niet zeggen dat je helemaal geen moeite meer hoeft te doen. Een e-bike biedt dan wel trapondersteuning, maar je moet nog steeds zelf de pedalen rond laten gaan en dat vraagt energie. Je zult tijdens het fietsen dus zeker calorieën verbranden, je beenspieren trainen en aan je conditie werken. Als je het ietsje sportiever wilt aanpakken, kun je de trapondersteuning op een lagere stand zetten.

Daarbij is het ook zo dat je met een e-bike in staat ben om langere afstanden af te leggen in vergelijking met de gewone fiets. Ook dat heeft een positief effect op je conditie en algehele gezondheid. Wist je trouwens dat regelmatig met de fiets erop uitgaan bijdraagt aan een lagere cholesterol en het de kans op diabetes, hart- en vaatziekten verkleint?

Goed voor het milieu

Duurzaamheid neemt een steeds centralere plaats in in onze samenleving. We moeten immers beter met onze planeet omgaan willen we deze voor ons kinderen en kleinkinderen behouden. Dagelijks met de auto of openbaar vervoer zorgt voor te veel CO2-uitstoot. Met de fiets naar je werk levert niet alleen voordelen voor onze gezondheid op, ook draag je daarmee je steentje bij aan de gezondheid van de gehele aarde.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *