Angst voor de tandarts? Dit zijn goede tips

Angst voor de tandarts? Dit zijn goede tips

Datum: 2 juni 2022

Word jij al angstig alleen als je het woord tandarts hoort? Dan kunnen we wel vaststellen dat jij hier niet graag naartoe gaat. Het is natuurlijk niet fijn om angst te hebben voor de tandarts. Wellicht heb je eerder al eens een nare ervaring gehad en vind je het sindsdien allesbehalve fijn om weer een afspraak te hebben. Er zijn een aantal tips die kunnen helpen tegen angst voor de tandarts. Welke tips dit zijn? Wij zetten er hieronder een aantal op een rijtje!

Een geschikte tandarts vinden

Heb je een nare ervaring gehad met de tandarts die je hebt? Dan is het niet fijn om hier weer een afspraak bij te hebben, want dit kan jouw angst alleen maar groter maken. Het is daarom belangrijk om een geschikte tandarts te vinden waar je jezelf goed bij voelt. Het aanbod aan tandartsen is groot, waardoor je ongetwijfeld wel een aardig persoon in je omgeving kunt vinden. Het is belangrijk dat iemand in staat is om je gerust te stellen en de tijd voor je neemt. Het is van belang dat je een goed gevoel hebt bij deze persoon, zodat je niet iedere keer weer met angst naar je afspraak gaat. Als je op zoek bent naar een ervaren tandarts, is het zeker een aanrader om te kijken bij CDC Tandzorg.

Laat je informeren

Een goed gevoel hebben bij je tandarts is de eerste stap. Een andere goede tip om je angst voor de tandarts te verminderen, is om jezelf goed te laten informeren. Zorg ervoor dat je weet wat jou te wachten staat en dat je niet zomaar voor onverwachte verrassingen komt te staan. Bespreek met je tandarts wat er gaat gebeuren en stel ook zeker vragen indien je deze hebt. Zo kun je sneller gerustgesteld worden omdat je weet wat er gebeuren gaat.

Laat het merken als het niet gaat

Laat het merken als het niet gaat

Het is van belang dat jouw tandarts begrijpt wanneer het even niet gaat. Als je pijn hebt of je te angstig bent, is het dan ook vooral goed om dit aan te geven. Niet alleen voor de behandeling, maar ook tijdens de behandeling. Zo weet jouw tandarts dat er even gestopt moet worden en dit kan fijn voor jou zijn. Als patiënt heb je zo meer grip op de situatie en dit kan jou minder angstig maken.

Oefen met ontspannings- of ademhalingsoefeningen

Voorafgaand aan de behandeling kun je oefenen met ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Probeer oefeningen te vinden waar jij ontspannen van wordt, zodat je dit ook kunt gebruiken tijdens de behandeling. Zo kom je sneller tot rust en wordt het makkelijker om de behandeling zonder problemen af te ronden.

Zorg voor afleiding

Als je angst hebt voor de tandarts, kan het ook een aanrader zijn om te zorgen voor afleiding. Je kunt afleiding zoeken door bijvoorbeeld oordopjes in te doen, zodat je muziek kunt luisteren. Zo hoor je niet telkens alles wat er gebeurt en dit kan heel fijn zijn. Zo verzet je de aandacht van de behandeling en word je afgeleid. Voor je het weet is de behandeling dan voorbij.

Of je nu je een reguliere behandeling hebt, naar de mondhygiënist moet, je verstandskiezen moet laten trekken of een kwalitatief kunstgebit laat zetten: angst voor de tandarts is allesbehalve fijn. Deze tips hierboven kunnen je er wellicht bij helpen om deze angst te verminderen, dus probeer hier zeker gebruik van te maken. Wellicht vind jij zo wel een manier om hier beter mee om te gaan!

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *