Duidelijkheid nodig over bijbetaling niet-gecontracteerde zorg

Duidelijkheid nodig over bijbetaling niet-gecontracteerde zorg

Datum: 24 augustus 2018

Voor patiënten is het moeilijk om vooraf te achterhalen wat ze zelf moeten betalen voor zorg van een zorgaanbieder die geen contract heeft met hun zorgverzekeraar. De NZa vindt het van belang dat mensen dat inzicht vooraf wel hebben en stelt dat zorgverzekeraars duidelijk moeten zijn over wat patiënten zelf moeten bijbetalen. Niet-gecontracteerde zorgaanbieders moeten patiënten er vooraf op wijzen dat ze mogelijk een deel van de rekening zelf moeten betalen.

Alleen met volledige informatie kunnen patiënten goed beslissen of ze naar een niet-gecontracteerde aanbieder willen. Het mag niet zo zijn dat zij achteraf voor – soms hoge – eigen betalingen komen te staan waar ze niet op hadden gerekend. Zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars hebben hierin dus een verantwoordelijkheid, stelt de NZa.

Gemiddeld contracteertarief
In de regel krijgen verzekerden een percentage van het ‘gemiddeld contractteertarief’ vergoed als ze naar een niet-gecontracteerde aanbieder gaan. Zorgverzekeraars gebruiken het ‘gemiddeld gecontracteerd tarief’ om de vergoedingshoogte te berekenen. Uit onderzoek van de NZa blijkt echter dat zorgverzekeraars dit tarief verschillend berekenen. Dat is niet verboden, maar het kan wel voor onduidelijkheid zorgen bij patiënten.

De NZa gaat in gesprek met de zorgverzekeraars om te bekijken hoe verzekerden vooraf beter inzicht kunnen krijgen in hun eigen betalingen als ze ervoor kiezen om naar een zorgaanbieder te gaan die geen contract heeft met hun zorgverzekeraar.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *