Weinig kennis over eigen risico en eigen bijdragen

Weinig kennis over eigen risico en eigen bijdragen

Datum: 3 september 2018

In de gezondheidszorg zijn twee vormen van eigen betalingen bij zorg uit de Zorgverzekeringswet, namelijk het eigen risico en de eigen bijdragen. Niet alle verzekerden zijn op de hoogte van de regels voor deze betalingen en weten ook het verschil daartussen niet. Ook is men niet goed bekend met compensatieregelingen,  gemeentelijke ondersteuning voor chronisch zieken en belastingaftrek voor zorgkosten. De zorgtoeslag kent men over het algemeen wel. Ook weten de meeste verzekerden dat voor een bezoek aan de huisarts geen eigen risico geldt. 

Dat blijkt uit een verdiepend onderzoek van het Nivel naar kennis van verzekerden over het eigen risico, eigen bijdragen en compensatieregelingen.

Kennis is toegenomen, maar nog steeds onvolledig
Uit het onderzoek komt naar voren dat de kennis  over het eigen risico sinds 2009 licht is toegenomen. Maar nog steeds weten twee van de vijf verzekerden dat een bezoek aan de SEH ten laste komt van het eigen risico. En ook dat het eigen risico geldt voor psychiatrische hulp is bij velen onbekend.
Tegelijk is ook niet alom bekend dat kraamzorg, verloskundige zorg en tandheelkundige zorg voor kinderen jonger dan 18 jaar geen eigen risico geldt.

Eigen bijdrage versus eigen risico
Blijkbaar is het systeem van eigen betalingen ingewikkeld voor verzekerden. Ze weten niet goed voor welke zorgvormen het eigen risico of een eigen bijdrage geldt, of allebei. Voor bijvoorbeeld een gebroken been weet iets meer dan de helft dat hiervoor alleen het eigen risico geldt. Voor kraamzorg weten minder dan één op de vijf verzekerden dat alleen een eigen bijdrage geldt. Ze weten dat ze iets zelf moeten betalen voor kraamzorg, maar niet of dat het eigen risico of een eigen bijdrage is. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat de eigen bijdrage voor kraamzorg kan worden herverzekerd.

Laag inkomen
Verzekerden met een laag inkomen of een lage ervaren gezondheid weten minder vaak dan anderen of het eigen risico geldt. Terwijl het juist voor groepen belangrijk is om te weten of het eigen risico geldt. Als ze dit niet weten, kunnen ze bijvoorbeeld afzien van noodzakelijke zorg, uit angst voor de financiële gevolgen, terwijl die er niet zijn.  Of omgekeerd: ze worden geconfronteerd met kosten voor eigen risico, terwijl ze die geheel niet hadden verwacht.

Positief is dat verzekerden met lage inkomens beter op de hoogte zijn van de zorgtoeslag en de zorgverzekering via de gemeente voor mensen met een laag inkomen. Desondanks blijkt uit onderzoek van het CBS dat 12% van de verzekerden met lage inkomens geen gebruik maakt van de zorgtoeslag. Waarom dat is, is niet bekend.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *