Stichting ZorgRecht wint kort geding tegen Zilveren Kruis

Stichting ZorgRecht wint kort geding tegen Zilveren Kruis

Datum: 27 februari 2018

Stichting ZorgRecht heeft het kort geding over niet-gecontracteerde zorg door zzp’ers in de zorg gewonnen van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, zo is eind vorige week bekendgemaakt. ZorgRecht is op alle punten in het gelijk gesteld. De rechter heeft een streep gehaald door de machtigingseis en het cessieverbod. Het vonnis geldt voor alle ongecontracteerde zzp’ers in de thuiszorg. Zilveren Kruis heeft aangekondigd in beroep te gaan.

De zaak was aangespannen door de Stichting ZorgRecht, zelfstandige verplegenden en verzorgenden die wijkverpleegkundige zorg bieden aan onder anderen cliënten van Zilveren Kruis. De verzekeraar eiste dat de zzp’ers voortaan een aparte machtiging moesten aanvragen voor elke Zilveren Kruisverzekerde aan wie zij zorg wilden leveren. Verder weigerde Zilveren Kruis de facturen van de zzp’ers voortaan rechtstreeks te voldoen. De rekening van zorgaanbieders ging voortaan naar de cliënt gaat, die daarvan 75% vergoed krijgt. Voor die tijd kregen zorgverleners hun rekeningen rechtstreeks door de zorgverzekeraar uitbetaald, via een zogeheten ‘cessie’. Zilveren Kruis voelde zich genoodzaakt tot het strengere beleid door de sterke en oncontroleerbare groei van niet-gecontracteerde zorg. De rechter haalt nu dus zowel een streep door de machtigingseis als het cessieverbod.

In het belang van jakkerzorg
Voor Stichting ZorgRecht was dat aanleiding om een kort geding aan te spannen. ZorgRecht sprak van buitensporige, aansnoerende eisen en was bezorgd cliënten te verliezen door de maatregelen. “Wij zijn zeer verheugd dat de rechter ons gelijk heeft gegeven”, aldus woordvoerster Joyce de Bruijne van de stichting. “Wij waren het gevecht aangegaan in het belang van de vrije ondernemers, maar ook in het belang van de patiënt die steeds meer wordt geconfronteerd met jakkerzorg en die de vrijheid moet hebben om voor kwalitatief goede zorg te kunnen kiezen.”

Inkomsten mislopen
Op de website van de Stichting ZorgRecht staat dat de stichting pleit voor het afschaffen van alle maatregelen die Zilveren Kruis neemt om de werkzaamheden van de niet-gecontracteerde zorgverleners te bemoeilijken. “Wij zijn vrije, zelfstandige en professionele ondernemers en door de maatregelen die Zilveren Kruis afkondigt, zullen wij het merendeel van onze inkomsten mislopen”, aldus Joyce de Bruijne. Er zijn in Nederland tienduizenden niet-gecontracteerde zorgverleners die hierdoor rechtstreeks geraakt worden.

Drogredenen
Tijdens het kort geding heeft Zilveren Kruis aangegeven dat haar maatregelen de belangen dienen van de 4,5 miljoen verzekerden om de zorg betaalbaar te houden. “Dit zijn drogredenen”, aldus Joyce de Bruijne. “In feite gaat het hen om kostenreducties en risico’s vermijden om de eigen balans op te poetsen, anders zullen ze het met hun overheadkosten niet volhouden de komende jaren. En voor hen zijn dus de niet-gecontracteerde zorgverleners een risico. Die kunnen ze niet op voorhand budgetteren en qua tarief uitknijpen zoals nu bij de gecontracteerde zorgaanbieders gebeurt.”

Zilveren Kruis laat in een reactie op Zorgvisie weten direct gestopt te zijn met de machtigingsprocedure. Er is druk overleg gaande over het aanpassen van de procedures.

Wat is de werkelijke vraag in dit dossier?
Lex Tabak, adviseur in de zorg en het sociaal domein, schreef laatst een blog op Zorgvisie over niet-gecontracteerde zorg en de discussie hierover. Hij schrijft: ‘De pijn in het dossier van ongecontacteerde zorg zit in het feit dat zorgverzekeraars hulpeloos aan moeten zien dat hun contracteringsruimte steeds verder wordt overschreven door ongecontracteerde aanbieders. Dit komt doordat het volume aan vraag van zorgbehoeftig Nederland groter blijkt dan de gecontracteerde ruimte. De praktijk volgt dan logischerwijs de volgende route. Als gecontracteerde aanbieders ‘nee’ verkopen aan het ziekenhuis die een cliënt naar huis wil helpen, begint het ziekenhuis ook ongecontracteerde zorgaanbieders te bellen. Die hoeven geen ‘nee’ te verkopen en doen dat dus ook niet. Ongecontracteerde zorg beperken betekent ‘nee’ verkopen aan cliënten die wel recht hebben op zorg, zoals gecontracteerde zorgaanbieders nu ook noodzakelijkerwijs moeten doen aan het einde van hun budgetvolume. Zijn we als samenleving bereid dit ‘nee’ te accepteren? Dat is de werkelijke vraag. Niet of die hard werkende en gepassioneerde ongecontracteerde zorgaanbieders ‘te duur’ zijn’.

Het vonnis kunt u hier lezen.

ZorgenZ publiceerde eerder artikelen over niet-gecontracteerde zorg:

Wijkverpleegkundigen stellen Zilveren Kruis ultimatum
Niet-gecontracteerde wijkverpleging duurder

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *