Mantelzorgacademie leert patiënten eenvoudige medische handelingen

Mantelzorgacademie leert patiënten eenvoudige medische handelingen

Datum: 12 augustus 2019

Langer thuis wonen, vereist meer eigen regie en daartoe zijn tal van initiatieven. Zo heeft het Maastricht UMC+ een ‘mantelzorgacademie’. Om verantwoord en snel van het ziekenhuis naar huis te kunnen, leren patiënten en hun mantelzorgers er noodzakelijke eenvoudige medische handelingen zelf uit te voeren. Zoals ogen druppelen, wondverzorging en zelf injecties toedienen.  Ook krijgen mantelzorgers bijvoorbeeld tiltechnieken aangeleerd als de patiënt immobiel of slechts gedeeltelijk mobiel is.

Door middel van workshops en instructies op maat worden patiënten en mantelzorgers getraind om basale medische handelingen te verrichten. Ook wordt gebruik gemaakt van e-health. De zelfredzaamheidsapp biedt de gelegenheid om relevante informatie snel beschikbaar te hebben, instructies nog eens terug te halen en snel en efficiënt te communiceren.

Acht verpleegkundigen
De mantelzorgacademie is in 2018 gestart als pilot. Gezien het succes wordt het nu een meer structurele voorziening. De bemensing van de academie bestaat inmiddels uit acht speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundigen, en het aantal aanmeldingen vanuit de verpleegafdelingen van het Maastricht UMC+ neemt gestaag toe.

Tussen de bedrijven door
Bijkomend voordeel van de mantelzorgacademie is dat verpleegafdelingen worden ontlast. Voorheen moesten instructies aan patiënten en mantelzorgers namelijk tussen de bedrijven door worden gegeven op verpleegafdelingen. Bij gebrek aan tijd werd dat nog wel eens vergeten of uitgesteld. Daardoor hielden patiënten langer dan strikt noodzakelijk een ziekenhuisbed bezet. Ook heropnames zijn voorgekomen, doordat medische zaken in de thuissituatie niet goed geregeld waren.

Zelfde naam, andere inhoud
Het Radboudumc heeft vijf jaar geleden reeds een mantelzorgacademie opgezet, echter met een geheel andere insteek. Zie het artikel hierover op ZorgenZ.

 

(Foto: Pixabay)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *