Meer inzet casemanagers dementie
Datum: 5 juli 2017De functie van de casemanager dementie is cruciaal in de zorg voor patiënten met dementie. Deze groep mensen en hun mantelzorgers hebben betere ondersteuning nodig. De landelijke adviesgroep eerstelijnsgeneeskunde ouderen (LAEGO) pleit hiervoor in een brief aan de kamerleden van de Vaste Kamercommissie van VWS.
Huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde werkzaam in de eerste lijn hebben de casemanagers dementie hard nodig. ‘Zij zijn de spil van de dementiezorg in de eerste lijn’, aldus de brief.
Continuïteit van zorg door vertrouwenspersoon
De artsen pleiten wij voor continuïteit van zorg door een vertrouwenspersoon met de juiste kennis over een patiënt met dementie en zijn mantelzorgers. Dat is cruciaal in de thuissituatie. Bij voorkeur iemand die ze kan begeleiden vanaf de eerste signalen van dementie tot opname of overlijden. Het is daarom van groot belang dat, zoals voorheen, de casemanager ook kan worden ingezet voordat de diagnose dementie wordt gesteld.
Adviezen aan collega’s en andere betrokkenen
Door hun expertise zorgen casemanagers dementie ervoor dat de juiste ondersteuning wordt geboden voor zowel de patiënt als zijn mantelzorgers. Hierdoor kunnen mensen met dementie langer thuis blijven wonen, en vaak met een betere kwaliteit van leven. Maar ook kan de mantelzorger het daardoor langer volhouden. Ten slotte kan de casemanager dementie worden ingezet voor een dementievriendelijke samenleving door het geven van adviezen aan zorgverleners en andere betrokkenen die te maken hebben met mensen dementie, zowel in de periode voor als na de diagnose.
Casemanagers gaan stug door
ZorgenZ publiceerde onlangs een column van Gerry de Valk over dit onderwerp. Daarin beschrijft zij dat casemanagers stug doorgaan met hun werk, ondanks de onrustige omstandigheden waaronder zij nu hun werk moeten doen.
Lees hier de brief van LAEGO.
(Foto: Shutterstock)