Innovatieprikkels in Guus Schrijvers’ cappuccinomodel

Innovatieprikkels in Guus Schrijvers’ cappuccinomodel

Datum: 3 november 2014

guus_schrijvers_zorgenzGELEIDELIJK NAAR TRIPLE AIM – We kunnen meer en betere zorg voor hetzelfde geld realiseren. In zijn nieuwe boek ‘Zorginnovatie volgens het cappuccinomodel’, legt gezondheidseconoom Guus Schrijvers uit hoe dat kan door het cappuccinomodel te gaan invoeren. Op de presentatie: “Ik heb dit boek geschreven omdat ik maatschappelijk ongerust ben. Maar ik pleit voor een geleidelijke innovatie met mijn model.”

Wat houdt zijn model in?
Alle zorgaanbieders worden betaald op basis van kenmerken van de patiëntenpopulatie die ze bedienen: abonnementstarief, waarbinnen niet-ingrijpen even goed betaald wordt als ingrijpen. Hiernaast krijgen zorgaanbieders een laag verrichtingentarief: bij grote drukte gaat het inkomen iets omhoog. Voort krijgen zorgprofessionals een innovatietarief: als zij voor zichzelf een innovatie-agenda hebben opgesteld. Schrijvers noemt het “beleidsvolle prikkels gericht op triple aim”. In zijn boek onderzoekt hij voor diverse sectoren in de zorg welke realistische innovaties mogelijk zijn. Bij elke innovatie kijkt hij naar zijn bevindingen in het licht van de triple aim-doelen.

Rol van de digitalisering
Tijdens de presentatie van zijn boek legde Guus Schrijvers aan de hand van twee voorbeelden, de digitalisering van de huisartsenpraktijk en de geboortezorg, uit hoe zijn model gestalte krijgt. Bij de huisartsenzorg moeten we denken aan onder meer het mogelijk maken van online afspraken maken, een pre-consult (hoe lang heeft u deze klacht al, gaat u eerst bloedprikken voordat u een afspraak krijgt), sms-attendering om therapietrouw te bevorderen en de digitale wachtkamer (het spreekuur loopt uit, komt u maar over een half uur terug). “Het komt niet van de grond, maar het kan wel gezien het hoge internetgebruik in ons land”, aldus Schrijvers.

Belangrijke randvoorwaarden
Lukt het wel dan zijn de resultaten ernaar: minder aanvallen bij chronische aandoeningen, meer continuïteit van zorg en een hogere productie. Belangrijke randvoorwaarden zijn volgens de oud-hoogleraar: parallelle invoering van zorg, ICT en tarieven, goede regie van zorgverleners en veilige en snelle verbindingen. “Het gaat om een toevoeging aan het bestaande aanbod. Ook hier is een geleidelijke innovatie belangrijk. Zeker nu recent uit de e-health monitor is gebleken dat zeven à tien procent van de huisartsen geen echte mogelijkheden voor digitalisering ziet.”

Paard en koe
Voor de geboortezorg wil Schrijvers twee keten-DBC’s. Voor alle zorg tijdens zwangerschap en bevalling een laag volumetarief voor Verloskundige Samenwerkings Verbanden (VSV) per zwangere en bevalling. Voor het oprichten van een nieuwe rechtspersoon, het aanschaffen van software en het trainen van professionals zou en innovatietarief moeten gelden. Schrijvers vertelde dat hij hoorde over het oprichten van een maatschap van gynaecologen en verloskundigen. “Je kunt in Nederland gemakkelijker een paard met een koe kruisen”, verzuchtte hij.

Zorguitgaven blijven stijgen
Het model van Guus Schrijvers moet bijdragen aan de doelstellingen van triple aim. Dat betoogde René Groot Koerkamp, bestuursadviseur van Zorgverzekeraars Nederland, die het cappuccinomodel beoordeelde. Dat pakte positief uit. Hij ziet het vooral als een systeeminnovatie. “We gaan wat veranderen aan de betalingen van zorg.” Ook wordt de urgentie volgens hem gevoeld. “In de Agenda van de Zorg staat dat we de ongewenste volumeprikkels willen corrigeren.” Zijn advies: stel de ambities wat lager, want de zorguitgaven blijven stijgen. Ga uit van een acceptabele stijging. Of het model goed in te passen is? Groot Koerkamp twijfelt: “Kijk naar het gesteggel over het nieuwe systeem van huisartsenbekostiging en de wijkverpleging.”

Corina de Feijter

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *