Guus Schrijvers’ cappuccinomodel voor de zorg

Guus Schrijvers’ cappuccinomodel voor de zorg

Datum: 12 september 2014

guus_schrijverVERHOOG INVLOED VAN PATIËNT – Geef specialisten een vast bedrag per jaar, een kleine financiële prikkel voor hun verrichtingen en zorg dat dokters geld krijgen voor innovatie. Dat is kort gezegd wat het cappuccinomodel voor zorginnovatie inhoudt. De bedenker van dit model is gezondheidseconoom Guus Schrijvers. Hoe we met hetzelfde geld betere zorg kunnen leveren, lichtte hij zondag toe in Buitenhof.

Artsen komen er volgens Schrijvers nauwelijks aan toe om te innoveren, omdat het geld daarvoor ontbreekt. Als voorbeeld noemde hij de huisartsen die hun patiënten de mogelijkheid willen bieden om online afspraken te maken. “Maar het geld ontbreekt om hierin te investeren. We moeten beginnen met dit soort gemaksdiensten.”

Rijksinkoopbureau voor dure geneesmiddelen
In zijn boek constateert Schrijvers dat de buren het op het vlak van kankerzorg beter doen. “Een grote internationale studie toont aan dat andere landen betere mortaliteitscijfers en overlevingskansen hebben.” Hij pleit voor het instellen van een rijksinkoopbureau voor dure geneesmiddelen. “Maar eerst moeten we onderzoeken bij welke patiënt een duur middel werkt en bij wie niet.”

Zien werkt beter dan horen
Moeten we dat willen, alles wat kan? Onnodige behandelingen moeten dokters niet langer doen, ook al vinden ze het lastig om tegen een patiënt te moeten zeggen dat ze iemand niet meer kunnen genezen. Schrijvers vindt dat we pas een discussie over dit vraagstuk moeten voeren als alle middelen om efficiency in de zorg te realiseren, zijn uitgeput. “Ik wil patiënten meer invloed geven op hun leefstijl en op gezamenlijke besluitvorming. Laat met filmpjes op You Tube patiënten zien wat de ingreep inhoudt. Laten zien werkt beter dan laten horen. Gebruik meer keuzehulpen.”

Ziekenhuizen ontvlechten
Het boek van Schrijvers staat vol met tips. Welk advies moet minister Schippers direct gaan uitvoeren? “Schaf de prikkels voor dokters af om meer te produceren. Mag ik ook een tweede tip geven: ontvlecht ziekenhuizen. Zorg voor een divisie chronische aandoeningen, een voor acute zorg en een divisie waar je op afspraak terecht kunt. Dan krijg je ook aparte betaalsystemen. Dat maakt het allemaal overzichtelijker.”

Wat doen we met overgewicht?
Ook daarmee weet Schrijvers raad. “Betere voorlichting, duidelijke etiketten op voedingsmiddelen, zodat we weten wat wel en niet gezond is en een hoger BTW-tarief op calorierijke voeding. Als de prijs voor een product met tien procent stijgt, daalt het aantal calorieën met vijf procent, zo blijkt uit onderzoek.”

Op 31 oktober zal Guus Schrijvers op een speciaal congres zijn nieuwe boek presenteren: ‘Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel’.

(Foto: Studio Oostrum)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *