Guus Schrijvers: “Twee vragen aan zieke werknemer”

Guus Schrijvers: “Twee vragen aan zieke werknemer”

Datum: 2 oktober 2014

guus_schrijverARBEIDSGERELATEERDE ZORG – Guus Schrijvers reageert op zijn website op het SER-advies over de arbeidsgerelateerde zorg. Hij wil dat alle huisartsen voortaan in hun spreekkamer aan zieke werknemers twee vragen stellen. Speelde uw werk mee bij het ontstaan van de gezondheidsklacht? Wordt het herstel van deze klacht versneld of vertraagd door uw werk? Helaas vragen huisartsen volgens de oud- hoogleraar dat zelden.

Als het werk meespeelt bij klacht of herstel, verwijst de huisarts naar een bedrijfsarts in de eerste lijn. Laat ongeveer één bedrijfsarts op tien huisartsen werken; deze bedrijfsartsen leggen bedrijfsbezoeken af, zoals huisartsen huisbezoeken doen, en worden betaald uit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Guus Schrijvers, gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Public Health, reageert met dit poldervoorstel op het verdeelde advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg.

Huisartsen weten vaak niet eens of iemand wel of geen werk heeft.
Schrijvers: “Mijn twee vragen zijn vooral van belang bij klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, psychische klachten, bij klachten van mensen met chronische aandoeningen, en als patiënten zelf een relatie leggen tussen hun klacht en de aandoening, bij bijvoorbeeld een allergie of bij hoestklachten.”

Het SER-advies is erg verdeeld. De partijen worden het niet eens over de toekomst van de bedrijfsarts en wie waarvoor verantwoordelijk is. De bonden zijn van mening dat een bedrijfsarts niet objectief medisch kan handelen, omdat hij aan de ene kant betaald wordt door de werkgever, en aan de andere kant de zieke werknemer moet begeleiden naar herstel. Ze pleiten voor een onafhankelijke bedrijfsarts. Die onafhankelijkheid is belangrijk om meer te kunnen doen aan preventie en verzuimbegeleiding. Werkgevers willen zelf de regie houden en kunnen kiezen uit het grote aanbod van bedrijfsartsen, arbodiensten en verzuimbureaus.

Guus Schrijvers komt met een voorstel om uit de patstelling te komen.
Hij wil dat een bedrijfsarts betaald wordt uit de Zvw en voor een aantal huisartsen werkt. Werkgevers storten voor deze constructie geld in de kas van de Zvw. “Grote bedrijven behouden eigen bedrijfsartsen. Een zware autoriteit controleert of deze bedrijfsartsen wel onafhankelijk werken. Zo’n autoriteit bestaat bijvoorbeeld ook bij accountants. Die moeten onafhankelijk zijn, ook al worden zij door de werkgever betaald”, schrijft Schrijvers op zijn site.

De vakbondsleden in de SER willen de bedrijfsarts betalen uit belastinggeld of de Zvw, want dan is deze arts onafhankelijk. De werkgevers in de SER willen alles bij het oude houden met bedrijfsartsen betaald door de werkgever.

Op 31 oktober zal Guus Schrijvers zijn nieuwe boek presenteren: ‘Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel’. Hierin komt de toekomst van bedrijfsartsen in de eerste lijn aan de orde.

(Foto: Studio Oostrum)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *