Oost-Achterhoek zet eerste stap naar populatiegerichte zorg

Oost-Achterhoek zet eerste stap naar populatiegerichte zorg

Datum: 18 december 2016

streekziekenhuis_koningin_beatrix_zorgenzEEN JAAR LATER – Deel 1 – Begin januari van 2016 werd bekendgemaakt dat huisartsen uit de Oost-Achterhoek een deel van de taken van de medisch specialisten van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk zouden gaan overnemen. Hiervoor was een samenwerkingsverband opgericht, een Medisch Coördinatie Centrum (MCC). Doel: ontschotting en de juiste zorg op de juiste plaats tegen de juiste kosten. Een artikel hierover verscheen bij Zorgenz op 14 januari 2016. Hoe staat het er nu mee?

“Het MCC staat er goed voor, de doorontwikkeling staat in de steigers. We hebben een prima overlegtafel en we hebben vertrouwen in elkaar. Het tempo kan wellicht wat hoger, maar de goede wil is er. We steken veel tijd in de projecten”, verklaart Jeroen Frequin, mede-directeur van HuisartsenOrganisatie Oost-Gelderland (HOOG) desgevraagd.

Heldere financiële paragrafen en doelen
Het overhevelen van eenvoudige medisch-specialistische behandelingen van het ziekenhuis naar de eerste lijn verloopt lang niet overal soepel. De praktijk is weerbarstig. Waarom lukt het in deze regio wel? Frequin: “Het vertrouwen en de wil om samen te werken is er. De betrokken partijen (huisartsen, medisch specialisten en zorgverzekeraar Menzis), leggen hun kaarten op tafel en zijn transparant over hun eigen doelen. De financiële paragrafen zijn helder. De voordelen voor de patiënten zijn duidelijk. Ook het ziekenhuis heeft er belang bij om buiten de eigen grenzen samen te werken. Belangrijk is de bindende rol van de zorgverzekeraar die zorg inkoopt. We zien het als een eerste stap in de richting van een hoger doel en dat is populatiegerichte zorg.”

Ziekenhuis hoeft geen DBC te openen
In het overlegorgaan ontwikkelen de zorgprofessionals een brede visie en worden projecten gefaciliteerd en gemonitord. Er zijn afspraken gemaakt over chronische aandoeningen, maar ook over dermatologische spreekuren in huisartsenpraktijken en diagnostiek vanuit de huisartsenpost. “Dat is kosteneffectief en voordelig voor de patiënt. Het ziekenhuis hoeft geen DBC te openen.”

Voorbeeld van co-makership
Er zijn gesprekken gaande over hoe de verbinding met het sociale domein beter tot stand kan komen. Daarvoor komt een aparte overlegtafel, zodat gemeenten en alle aanbieders meer in samenhang de zorg voor bijvoorbeeld kwetsbare ouderen kunnen oppakken. “De programma’s hiervoor komen nu vooral vanuit de huisartsenzorg. We willen het toekomstbestendiger maken, we willen een strategie ontwikkelen voor de lange termijn”, aldus Frequin. Hij vervolgt: “Het MCC is kleinschalig maar een succesvol voorbeeld van co-makership vanuit de medische as. Het past bij de huidige tijdsgeest en het denken over bijvoorbeeld positieve gezondheid.”

Corina de Feijter

Net als vorig jaar kijken we een jaartje terug. Zorgenz benadert projecten, programma’s, initiatieven en start-ups die een jaar geleden een belofte inhielden. Hoe gaat het er nu mee? Dit is, aan het eind van 2016, onze eerste terugblik.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *