Huisartsenzorg: Grote zak geld op de plank

Huisartsenzorg: Grote zak geld op de plank

Datum: 28 oktober 2014

zak_euros_zorgenzJe hoort of leest wel eens van die verhalen waarbij in vergeten gaten of ruimtes plotseling een grote zak met geld wordt gevonden. Die gaten of ruimtes bevinden zich veelal in gebouwen waar ambtenaren – of andere mensen die van negen tot vijf werken – de scepter zwaaien. Niet dat ik iets tegen ambtenaren heb, helemaal niet, maar een gezonde dosis wantrouwen is er wel. Wantrouwen? Waarom heb ik als keurige Nederlandse huisarts wantrouwen? Ik zal het proberen uit te leggen…

[Nieuws van de redactie: Jurriën Wind is met Vijfkwartszorg genomineerd voor Het Beste Zorgidee 2014 van ONVZ Zorgverzekeraar.]

Op dit moment worden de nieuwe contracten door zorgverzekeraars onder huisartsen verspreid. 2015 wordt het eerste jaar van ‘de nieuwe bekostiging’. De hele boel gaat op de schop! En het zijn ambtenaren die de schop hanteren. Ik houd m’n hart vast nu dit allemaal gebeurt: gaat dit wel goed? Van mijn beroepsorganisatie LHV krijg ik mailberichten ‘om vooral goed op te letten volgend jaar en hen (de LHV dus) te waarschuwen bij wantoestanden op financieel vlak’. In gedachten zie ik mezelf na 31 maart volgend jaar – tussen het bedrijven van het spreekuur door – de LHV bellen wanneer  gebleken is dat mijn praktijkinkomsten met vijftien procent zijn gedaald…

Die vijftien procent is de zak met geld!  Onze bekostiging (lees: praktijkvoering, inkomen assistentes/praktijkondersteuners en inkomen huisarts) gaat in drie segmenten opgesplitst worden en uit het derde segment gaan ‘innovaties en moderniseringen’ betaald worden. Hoe die vernieuwingen eruit gaan zien? Wie bepaalt dat? Bepaalt de patiënt dat? De eerstelijns dokter? Of is dat toch stiekem de ambtenaar die ook de zak geld beheert, met op de achtergrond een soufflerende minister Schippers!? Ik ben bang voor het laatste en daarmee is mijn wantrouwen verklaard.

Al vier jaar ben ik bezig een hartstikke mooi, simpel uit te voeren en in de dagelijkse huisartsenpraktijk toe te passen plan te implementeren: sterilisaties van mannen in de eerste lijn. Vrijwel iedere vrije minuut die ik heb, gaat eraan op. Ik ben er enthousiast over maar raak er tegelijkertijd ook door gefrustreerd. Mijn ‘vasmanproject’ is ‘een segment III onderwerp tot en met’ maar dat het nou met open armen door zorgverzekeraars ontvangen wordt…!? Nee, echt niet! De wereld van de eerste lijn (en vermoedelijk ook die van de tweede) is een totaal andere wereld dan die van de zorgverzekeraar en van het ministerie. Die wereld is toch meer ‘ivoren torenachtig’ dan de mijne. Daar kom je geen modder tegen! Het lijkt alsof de zorgverzekeraar de neus ophaalt voor ‘mijn ding met de kleine getallen’. Nee, het klopt dat je er geen miljoenen mee bezuinigt. Maar, ik weet wel hoe fijn mannen het vinden om voor ‘hun knip’ niet naar het ziekenhuis te hoeven.

Ik – als werker uit het veld en ervaringsdeskundige – ga vermoedelijk niet bepalen wàt er in segment III komt en wat nièt. Dat doen negen tot vijfwerkers voor mij, voor u! Ver weg voelende zaken als e-health en het avondconsult maken meer kans ‘het te worden’. Wanneer blijkt dat hier weinig behoefte aan is of simpelweg niet uitvoerbaar, dan wordt het segment III geld niet uitbetaald en ligt er zomaar een grote zak met geld op de plank…

(Foto: T.W. van Urk/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *