Geen eigen risico voor stoppen-met-rokenprogramma

Geen eigen risico voor stoppen-met-rokenprogramma

Datum: 2 januari 2020

Het nieuwe jaar begint goed. Want in 2020 betalen patiënten geen eigen risico meer wanneer ze een stoppen-met-rokenprogramma volgen. Om deze maatregel meer bekendheid te geven, is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eind 2019 een campagne op televisie en social media gestart.

In de campagne worden rokers doorverwezen naar de website www.ikstopnu.nl voor meer informatie.

De vraag naar hulp bij stoppen met roken is de afgelopen explosief gestegen en naar verwachting zal er ook dit jaar een grote vraag naar zijn. Volgens verschillende studies hebben rokers gemiddeld 5 tot 7 pogingen nodig om volledig te stoppen met roken. Bij pogingen die worden ondersteund door professionals, bijvoorbeeld via het stoppen-met-rokenprogramma, is de kans op stoppen aanzienlijk groter.

Inhoud stoppen-met-rokenprogramma
Een stoppen-met-rokenprogramma bestaat uit begeleiding door een huisarts of geregistreerde coach. Indien nodig in combinatie met nicotinevervangende producten en/of voorgeschreven medicatie. Voorwaarden voor de vergoeding staan in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar.

Vanuit de zorgverzekering hebben mensen één maal per jaar recht op begeleiding bij het stoppen met roken via het stoppen-met-rokenprogramma. De vergoeding geldt alleen voor bewezen methoden en middelen, zoals:
– Persoonlijke coaching
– Groepstrainingen
– Voorgeschreven medicijnen
– Voorgeschreven nicotinevervangende middelen

Medicatie wordt overigens alleen vrijgesteld van het eigen risico als deze wordt gecombineerd met gedragsmatige begeleiding. Daarmee vormt het namelijk een expliciet onderdeel van een stoppen-met-rokenprogramma.

Onvoldoende bewezen methoden
Onvoldoende bewezen methoden voor stoppen met roken worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, zoals hypnotherapie, acupunctuur, lasertherapie of mindfulness. Bij sommige zorgverzekeraars zit dat overigens wel in de aanvullende verzekering.

(Foto: Shutterstock en Pixabay)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *