Huisartsenpraktijken: doe mee met Stoptober

Huisartsenpraktijken: doe mee met Stoptober

Datum: 31 augustus 2017

Ongeveer een kwart van de Nederlanders rookt wel eens en 80% daarvan zegt te willen stoppen. Stoptober wil hen daarbij helpen met de uitdaging om 28 dagen niet te roken in de maand oktober. Huisartsenpraktijken kunnen gratis materiaal krijgen om Stoptober onder de aandacht te brengen.

Mensen die roken, worden uitgedaagd om 28 dagen lang niet te roken. Rokers kunnen zich opgeven hiervoor op www.stoptober.nl en daar staat ook alle informatie. Mensen die zich opgeven (dat waren er in 2016 ruim 50.000) krijgen positieve, motiverende feedback via de app. Ook kunnen ze onderling ervaringen uitwisselen via de Facebookpagina.

Gratis materiaal
Huisartsenpraktijken die willen meedoen aan Stoptober kunnen gratis materialen opvragen. Er is een toolkit, bestaande uit twee posters, 100 flyers en een toelichting. De toolkit is kosteloos te bestellen in de webwinkel van het Trimbos-instituut.

Op 8 september 13.00 uur gaat de campagne van start. Huisartsenpraktijken kunnen vanaf deze datum meedoen door posters op te hangen in de wachtruimte. Tijdens een consult kan de praktijkondersteuner of huisarts Stoptober kort benoemen bij rokende patiënten en een flyer meegeven.

Positieve resultaten
Stoptober wordt dit jaar voor de vierde maal georganiseerd. De ervaringen uit de voorgaande jaren zijn positief. De uitdaging om 28 dagen niet te roken, is laagdrempelig. Het spreekt ook de laagopgeleide doelgroep aan, juist de groep waar het percentage rokers het hoogste is. En meest belangrijk: 67% van de deelnemers was voorgaande jaren twee maanden na afloop van de campagne nog steeds gestopt. En bij degenen die toch weer zijn gaan roken, daalde het aantal sigaretten van 17 naar 10 per dag.

Organisatoren
De vierde editie van de campagne duurt van 8 september tot 31 oktober en wordt georganiseerd door onder andere het ministerie van VWS, Trimbos-instituut, KWF Kankerbestrijding, Alliantie Nederland Rookvrij, Hartstichting, GGD en Longfonds. Lees hier meer over Stoptober.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *