Zorgprofessional: ondersteun rokers bij hun stoppogingen

Zorgprofessional: ondersteun rokers bij hun stoppogingen

Datum: 21 augustus 2019

Roken wordt steeds minder ‘gewoon’. Bekendheid over grote negatieve gezondheidseffecten heeft daar zeker aan bijgedragen. Evenals het rookverbod in openbare ruimten en cafés, initiatieven als Stoptober, het preventieakkoord, Alliantie Nederland Rookvrij, de stoppen-met-roken-adviezen van huisartsen en de gepassioneerde inzet van longartsen als Wanda de Kanter en Pauline Dekker. En mogelijk ook de forse prijs van tabak. De resultaten zijn inmiddels merkbaar. Want het aantal rokers dat met behulp van medicatie of een antirookcursus afgelopen jaar probeerde te stoppen is twaalf (!) maal zo veel als in 2012. Zorgverleners: bestel alvast materialen voor Stoptober.

In 2001 telde ons land zo’n 4,5 miljoen rokers. Dat aantal is fors afgenomen, maar nog steeds zijn er in Nederland zo’n 3,1 miljoen rokers. Daarvan rookt 465.000 mensen dagelijks meer dan 20 sigaretten.

Steeds meer mensen willen af van hun rookverslaving. Vorig jaar deed 37 procent een stoppoging. Vier jaar eerder was dit 34 procent, aldus cijfers van het Trimbos Instituut. Sinds 2011 worden antirookcursussen en -medicatie vergoed. Maakten in 2012 ruim 3.000 rokers verzekerd bij VGZ, CZ en Menzis hiervan gebruik: afgelopen jaar waren dat er zo’n 40.000.

Antirookcursus
Stoppen met roken valt echter niet mee. Onderzoek toont aan dat slechts 5 procent het voor elkaar krijgt op eigen kracht te breken met deze verslaving. Met behulp van een antirookcursus lukt het 20 tot 30 procent. De zorgverzekeraars vergoeden alleen cursussen en hulpmiddelen opgenomen in het Kwaliteitsregister Stoppen Met Roken. De antirookcursussen moeten bewezen effectief zijn. Behandelaar en verslaafde moeten minimaal vier paar contact hebben.

Allen Carr-methode
De befaamde Allen Carr-methode staat overigens (nog?) niet in het kwaliteitsregister, hoewel deze volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen zeker bewezen effectief is. Dat onderzoek toont aan dat rokers die een Allen Carr-training volgen bijna vier keer zo grote kans hebben om na een jaar rookvrij te zijn. Zorgverzekeraar Menzis wacht een eventuele opname in het register niet langer af en vergoedt vanaf deze maand de Allen Carr-methode volledig. Gijs Rotteveel, directeur Menzis: “Voor ons zijn de positieve ervaringen genoeg reden om de training op te nemen.” Daarnaast scheldt Menzis het eigen risico kwijt dat verzekerden moeten betalen voor coaching bij hun stoppoging.

Stoptober
Zorgprofessionals spelen een zeer belangrijke rol in het besluit om te breken met sigaretten. Zij kunnen rokers bewust maken van de noodzaak om te stoppen met roken en ze kunnen daarbij ondersteuning bieden. De jaarlijkse campagne Stoptober helpt daarbij. Op 6 september 2019 is de aftrap van de campagne Stoptober.
Zorgprofessionals kunnen zich nu reeds toerusten, om Stoptober in september bij hun patiënten onder de aandacht te brengen. Zo kunnen ze gratis posters, flysers en visitekaartjes bestellen via de webwinkel van het Trimbos-instituut. Doe het snel, want op = op.

 

(Foto: Pixabay)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *