Factsheet: bereik meer ouderen voor activiteiten

Factsheet: bereik meer ouderen voor activiteiten

Datum: 26 juni 2018

Veel professionals en wijkteams bieden activiteiten voor thuiswonende ouderen aan. Met als doel dat deze groep gezond oud kan worden en zolang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren. Maar niet alle groepen ouderen nemen daaraan deel. Vooral ouderen met lage ses, met een klein sociaal netwerk en oudere migranten met een niet-westerse achtergrond zijn moeilijker te bereiken voor dit soort activiteiten. Een factsheet moet daarin ondersteuning bieden.

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om deze ouderen te betrekken. Ze heeft de resultaten gepubliceerd in de factsheet Preventieve activiteiten voor ouderen die onvoldoende bereikt worden: wat zijn kansrijke elementen? Daarin staan kansrijke elementen om een aantal groepen ouderen beter te bereiken met preventieve activiteiten. Dat is van belang, want met preventieve activiteiten is er bij ouderen relatief veel winst te behalen.

Acht aanbevelingen
De onderzoekers hebben 8 aanbevelingen opgesteld voor professionals en gemeenten om preventieve activiteiten te optimaliseren. Enkele daarvan zullen overkomen als vanzelfsprekend, of mogelijk als ‘open deur’, maar het is toch goed om er kennis van te nemen om er zo echt van bewust te zijn. Kort samengevat gaat het om het volgende:
– Werk samen in signalering en doorverwijzing
– Benader ouderen persoonlijk en op verschillende wijzen
– Benut sleutelpersonen
– Zorg voor goede toegankelijkheid
– Neem de tijd om vertrouwen te winnen
– Creëer een moment waarin het draait om samenzijn
– Ontwikkel (cultuur)sensitieve communicatievaardigheden
– Deel je kennis en ervaring.

 

(Foto: Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *