Een testosterontekort bij mannen: niet om te lachen

Een testosterontekort bij mannen: niet om te lachen

Datum: 21 oktober 2020

We spreken wel eens van testosteronbommen, en dan bedoelen we mannen die zichzelf niet in toom kunnen houden. Te veel testosteron in misschien onwenselijk, maar het moet zeker niet onderschat worden in welke mate een testosterontekort een probleem kan zijn voor een man. We zetten een aantal mogelijke gevolgen van hypogonadisme, oftewel een tekort aan het hormoon testosteron.

Vermoeidheid

Een van de vaagste klachten die je als mens kunt hebben, is constante vermoeidheid. Daar kunnen heel veel verschillende oorzaken voor zijn, die zowel psychisch als fysiek van aard kunnen zijn. Testosterontekort is één van deze mogelijke oorzaken. Vooral in combinatie met andere symptomen die we hier noemen is er reden om aan te nemen dat dit de oorzaak zou kunnen zijn.

Depressieve buien

Depressiviteit wordt vaak als een psychische aandoening gezien, maar het lichaam speelt daar wel degelijk een rol in. Een tekort aan testosteron kan voor sombere buien met ernstige vermoeidheid zorgen. Dit is een bijzonder naar gevolg van zo’n testosterontekort, omdat dit meer nog dan andere symptomen van invloed is op de kwaliteit van leven. Omdat een testosterontekort tegengegaan kan worden, is het zeker verstandig om als je last hebt van depressieve buien er met de huisarts over te praten.

Botafbraak

Een testosterontekort zorgt voor een lage hormoonspiegel. Een van de gevolgen van een lage hormoonspiegel kan botafbraak zijn. Het gevolg daarvan kan zijn dat je sneller iets breekt. Vaak is botafbraak niet terug te draaien, dus het is van belangrijk om alert te zijn op een mogelijk testosterontekort door op de andere symptomen die we hier noemen te letten.

Seksuele problemen

Het zal voor weinigen een verrassing zijn dat een tekort aan testosteron voor seksuele problemen kan zorgen. Het is immers een hormoon dat invloed heeft op de ontwikkeling van geslachtshormonen bij jongens. Een tekort aan dit hormoon, dat door het lichaam zelf geproduceerd wordt, kan zorgen voor een verlaagd libido. Wellicht ernstiger nog is dat het ook kan zorgen voor impotentie. Op deze manier kan een testosterontekort een probleem vormen voor relaties. Mannen die zich hierin herkennen doen er dus goed aan om eens bij de huisarts langs te gaan om hierover te praten, want mogelijk kan het opgelost worden.

Onvruchtbaarheid

In het verlengde ligt ook de mogelijkheid om onvruchtbaar te worden door een tekort aan testosteron. Vooral voor mannen op jongere leeftijd die wel graag kinderen willen kunnen hebben is dit een ernstig symptoom. Probeer je al langere met je partner om zwanger te raken maar lukt het niet? Ga dan eens na of de eerdergenoemde andere symptomen ook op jou van toepassing zijn. Zo ja, dan kan er sprake zijn van een testosterontekort.

Het testosteron daalt bij het ouder worden van de man overigens vanzelf. Dit terwijl testosteron essentieel is voor de vitaliteit en de levenskwaliteit. Mannen die zich herkennen in bovenstaande symptomen kunnen hun tekort bestrijden en testosteron kopen in de vorm van Androgel. Daarvoor moet het testosterontekort wel eerst worden bevestigd door twee aparte testosteronmetingen in het bloed en moet er inderdaad sprake van symptomen.

 

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *