Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag aanvragen

Datum: 1 november 2023

De zorgtoeslag is een financiële bijdrage van de Nederlandse overheid, bedoeld om je te helpen bij het betalen van je zorgverzekeringspremie. Deze toeslag is inkomensafhankelijk en is erop gericht om de zorgverzekering betaalbaarder te maken als je een lager inkomen hebt. In dit artikel leggen we je uit hoe je zorgtoeslag kan aanvragen, welke voorwaarden er gelden en welke stappen je moet volgen om deze toeslag te ontvangen.

Voorwaarden zorgtoeslag aanvragen

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet:

 • 18 jaar of ouder zijn.
 • Een Nederlandse zorgverzekering hebben.
 • De Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning bezitten.
 • Een inkomen hebben dat onder € 38.520 per jaar ligt. Heb je een toeslag partner? Dan mag samen je inkomen niet hoger liggen dan € 48.224 per jaar.
 • Een vermogen hebben dat niet hoger is dan € 127.582, en € 161.329 als je een toeslagpartner hebt.

De cijfers voor inkomen en vermogen gelden voor 2023, check uiteraard ieder jaar voor het actuele bedrag. Je hoeft je zorgtoeslag maar 1 keer aan te vragen. Als je aan de voorwaarden voldoet, dan krijg je de zorgtoeslag het volgende jaar vanzelf.

Aanvragen zorgtoeslag proces

Aanvragen zorgtoeslag proces

Je vraagt je zorgtoeslag aan in een aantal stappen:

 • Controleer of je in aanmerking komt: Voordat je zorgtoeslag aanvraagt, is het belangrijk om na te gaan of je aan alle voorwaarden voldoet.
 • DigiD account: Je hebt een DigiD account nodig voor je zorgtoeslag aanvraag, als je dit nog niet hebt dan moet je een DigiD aanvragen. Als je een zorgtoeslag aanvraagt samen met een toeslagpartner, dan moet je allebei een eigen account hebben.
 • Verzamel de benodigde documenten: Om zorgtoeslag aan te vragen, heb je verschillende documenten nodig, zoals een bewijs van inkomen en een kopie van je zorgverzekeringspolis.
 • Vul het aanvraagformulier in: Het aanvraagformulier voor zorgtoeslag vul je online in via de website van de Belastingdienst.
 • Verstuur de aanvraag: Nadat je het aanvraagformulier volledig hebt ingevuld, verstuur je het. Dit kan online of per post.
 • Wacht op de beslissing: Na het versturen van de aanvraag beoordeelt de Belastingdienst deze. Dit duurt enkele weken.
 • Ontvang de zorgtoeslag: Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt de zorgtoeslag maandelijks uitbetaald.

Zorgtoeslag is een belangrijke financiële bijdrage voor veel Nederlanders. Door te zorgen dat je aan alle voorwaarden voldoet en door zorgvuldig het aanvraagproces te doorlopen, kun je deze financiële toeslag aanvragen en ontvangen.

Tip! Wil jij meer geld besparen op je zorgverzekering? Elk jaar kun je vanaf half november, wanneer de nieuwe premies bekend zijn, overstappen van zorgverzekering. Op Geld.nl vergelijk je gemakkelijk het meest complete aanbod zorgverzekeringen in Nederland. Zo vind je direct de meest voordelige zorgverzekering via Geld.nl voor jouw persoonlijke zorgwensen.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *