Dappere dokters in debat: ‘Met gestrekt been’

Dappere dokters in debat: ‘Met gestrekt been’

Datum: 18 februari 2016

dappere_dokters_in_debat_zorgenzIn maart, april en mei wordt een debat drieluik over het thema zorgvernieuwing in De Balie in Amsterdam georganiseerd. Dit gebeurt is in samenwerking met ‘Optimale zorg – Dappere dokters’  (Bart Meijman), artsenfederatie KNMG, huisartsenkring Amsterdam en Het Parool.

In het drieluik ‘Met gestrekt been’ waaraan Dappere dokters meewerkt, pleiten drie toonaangevende mensen uit de gezondheidszorg voor verandering in diezelfde gezondheidszorg. Zo houdt psychiater Jim van Os een pleidooi voor een nieuwe GGZ, stelt AMC-bestuurder Marcel Levi dat de zorg goedkoper kan door te schrappen en vindt Joost Zaat, huisarts en adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, dat dokters best wat meer van de samenleving mogen vragen. Na afloop van elk pleidooi vindt een debat plaats met belanghebbenden uit de gezondheidszorg, politiek, bedrijfsleven en het publiek.

Zondag 6 maart, 15:00, Jim van Os: Naar een nieuwe GGZ
Het huidige zorgaanbod sluit niet aan bij de behoeften van mensen met psychische klachten. Het is te grootschalig, te bureaucratisch én het belangrijkst: het reduceert een patiënt teveel tot zijn symptomen, in plaats van tot een individu. Vorig jaar was Van Os dan ook één van de initiatiefnemers van de beweging ‘De Nieuwe GGZ’. En sinds januari hebben zes GGZ-instellingen zich daarbij aangesloten. Hoe ziet een nieuwe GGZ eruit? En hoe kunnen we daadwerkelijk goede psychiatrische zorg leveren aan échte psychiatrische patiënten?

Zondag 3 april, 15:00, Marcel Levi: Hoe schrappen in zorg de zorg kan verbeteren
Rigoureus schrappen in overbehandeling en futiele zorg kan ervoor zorgen dat curatieve zorg betaalbaar blijft. Dat stelt Marcel Levi, bestuurder en decaan van de faculteit geneeskunde aan de UvA. Op dit moment is er te weinig geld beschikbaar voor innovatie én echte zorg, omdat er teveel geld naar ‘onzinzorg’ gaat. Levi pleit voor een drastische gedachteverandering in hoe we naar zorg kijken en hoe we dat betalen. Maar hoe haalbaar is dat? En hoe bepalen we wat echte zorg is?

Zondag 8 mei, 15:00, Joost Zaat: Niet de dokter, maar de samenleving moet het verschil maken
Waar houdt de verantwoordelijkheid van de dokter op? En hoe kun je een ongezonde levensstijl – roken, drinken – veranderen? Volgens Joost Zaat moeten dokters stoppen met de zinloze zorgprogramma’s om iemand af te helpen van een ongezonde levensstijl. Antwoorden voor preventie moeten niet gezocht worden in de huisartsenpraktijk, maar in de samenleving en bij de overheid. Alleen dan kan de zorg echt een verschil maken.

Meer informatie over Dappere dokters in debat bij de afdeling Amsterdam/Almere van de LHV en op de website van De Balie.

(Foto: Dappere dokters in debat/De Balie)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *