Brug tussen UMC Utrecht en wijkverpleging

Brug tussen UMC Utrecht en wijkverpleging

Datum: 24 oktober 2016

preventie_bij_ouderen_zorgenzUMC Utrecht en Vilans stemmen de verpleegkundige zorgprotocollen van het ziekenhuis en de thuiszorg op elkaar af. Met dit project wordt een brug geslagen tussen de zorg in het academische ziekenhuis en de wijkverpleegkundige thuiszorg en verpleeghuiszorg. Zo wordt de kwaliteit, de veiligheid en de continuïteit van de zorg gewaarborgd wanneer de medische behandeling buiten het ziekenhuis doorgaat.

In dit project worden de ziekenhuisprotocollen van het UMC Utrecht naast de verpleegkundige thuiszorgprotocollen van Vilans gelegd. Als er verschillen bestaan, wordt een zogenaamd ‘brugprotocol’ gemaakt waarin specifieke aanvullingen beschreven worden. De verschillen zijn meestal klein en kunnen bijvoorbeeld gaan over de snelheid waarmee een infuus doorloopt of hoe een katheter verzorgd wordt. Maar eerst wordt gekeken of de gevonden verschillen opgeheven kunnen worden door een aanpassing in het ziekenhuisprotocol of thuiszorgprotocol.

Wijkverpleegkundigen kunnen nu werken volgens juiste richtlijnen
De thuiszorg na ziekenhuisopname – die onder verantwoordelijkheid van de medisch specialist blijft – sluit zo naadloos aan op de ziekenhuiszorg. Voor patiënten is het van belang dat de medische behandeling die thuis wordt voortgezet op een vertrouwde manier wordt uitgevoerd. Wijkverpleegkundigen kunnen nu werken volgens de juiste richtlijnen en procedures en hebben hiervoor de juiste kennis en vaardigheden. “In het UMC Utrecht vinden wij het belangrijk dat de kwaliteit en uitvoering van de zorg in het ziekenhuis naadloos aansluit bij de zorg thuis,” vertelt Wilma Bijsterbosch, programmamanager bij het UMC Utrecht. “De eerste ervaringen zijn heel positief. Alle protocollen worden beter door de uitwisseling van de onderlinge expertise. Er ontstaat inzicht in en waardering voor elkaars werk.”
Op donderdag 20 oktober is de samenwerkingsovereenkomst getekend door directeur kennisnetwerken Vilans Astraia Rühl en manager zorg UMC Utrecht Robert van Barneveld.

(Foto: Photographee.eu/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *