Beter medicijngebruik door combi-consult

Beter medicijngebruik door combi-consult

Datum: 19 juli 2018

Toine Seesing: “Wij nemen veel meer de rol in van coach”

Een gesprek met de apotheker om het medicijngebruik te bespreken, op dezelfde dag als de jaarcontrole bij de huisarts of praktijkverpleegkundige. Het combi-consult voor mensen met COPD, diabetes of CVRM maakt dit mogelijk. Onlangs vond een pilot van Gezonde zorg, Gezonde regio plaats in Leiden en Alphen a/d Rijn. Apotheker Toine Seesing was één van de initiatiefnemers. Wat zijn de resultaten? En hoe kijkt hij erop terug?

“Ik vind het mooi dat het combi-consult, dat ooit als een klein plannetje begon, is uitgegroeid tot iets groots waar veel mensen enthousiast over zijn.” Toine Seesing praat bevlogen over de pilot die hij eind 2017 met zijn apothekerspraktijk opstartte samen met een andere apotheker, twee huisartsenpraktijken, Zorgbelang Zuid-Holland en Reos. Ze nodigden patiënten uit met COPD, diabetes of CVRM, van álle leeftijden. En dat is bijzonder, want normaal krijgen alleen mensen ouder dan 65 jaar die meer dan vijf geneesmiddelen gebruiken een controle op juist medicijngebruik. “Maar dat is niet altijd logisch”, zegt Seesing. “Ook iemand van 30 jaar oud met diabetes kan te veel of de verkeerde medicijnen slikken. En of je nu twee geneesmiddelen gebruikt of zes, het hoeft niet altijd goed voor jou te zijn.”

En dat bleek ook tijdens de pilot. In totaal kwamen er 96 mensen op consult en werd maar liefst 81 procent van de aanbevelingen van de apothekers over het medicijngebruik overgenomen door patiënt én huisarts. Voor bijna de helft van de patiënten zijn geneesmiddelen in dosering verlaagd of zelfs helemaal stopgezet, wat aanzienlijk scheelt in de zorgkosten.

Meer de rol van coach
Maar veel belangrijker dan de kosten vindt Seesing dat het combi-consult de zorg voor mensen verbetert. “Angst voor bijwerkingen kan bijvoorbeeld leiden tot therapieontrouw en die angst nemen wij in tijdens zo’n consult graag weg”, zegt hij. “Ook geven we de patiënt de regie terug over zijn of haar eigen medicijngebruik, dat vaak als prettig wordt ervaren. Wij nemen veel meer de rol in van coach, waarbij we de mogelijkheden en risico’s bespreken. Het is aan de patiënt zélf om uiteindelijk een beslissing te nemen.”

“Voor bijna de helft van de patiënten zijn geneesmiddelen in dosering verlaagd of zelfs helemaal stopgezet”

Achttien andere praktijken in Nederland werken ook met combi-consult
Natuurlijk waren er ook hobbels. “Een enkele patiënt wilde liever alleen met de huisarts spreken”, vertelt Seesing. “Niet iedereen kwam opdagen. Maar de voordelen zijn uiteindelijk veel groter dan de hobbels. Naast verbeterde zorg, hebben wij elkaar binnen de zorgketen ook goed leren kennen, waardoor de samenwerking tussen bijvoorbeeld de praktijkverpleegkundigen en apothekers beter is geworden. We schakelen sneller, weten elkaar te vinden en helpen elkaar. Het is mooi te zien dat inmiddels 18 andere praktijken in Nederland met het combi-consult aan de slag zijn gegaan.”

Lees hier meer over de pilot combi-consult

Dit artikel is overgenomen met toestemming van Reos, die de zorginnovatie in de proeftuin Gezonde zorg, Gezonde regio faciliteert met advies en projectmanagement.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *