Campagne over zelfmanagement bij medicatie

Campagne over zelfmanagement bij medicatie

Datum: 30 mei 2017

Patiënten kunnen niet klakkeloos vertrouwen op een sluitende informatieketen in de medicatiezorg. Bovendien is het geven van toestemming voor het delen van (digitale) medicatiegegevens in de zorgketen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is in Amsterdam de SIGRA gestart met de campagne:  “Amsterdammer: vertel wat je slikt”.

De campagne heeft tot doel om patiënten zo veel mogelijk in staat te stellen zijn medicatiebeheer zelf te regisseren. Tenslotte is de patiënt de belangrijkste schakel in de keten en zou hij daarin een leidende rol moeten hebben. Dat is op dit moment echter niet het geval.

Navolgbaar voorbeeld
Uiteraard is de campagne gericht op de inwoners van Amsterdam. Tegelijk is het wel een goed voorbeeld voor andere plaatsen in Nederland. Want het principe “de patiënt als belangrijkste schakel in de zorgketen” geldt uiteraard in het hele land.

Divers materiaal
Voor deze campagne is divers informatiemateriaal ontwikkeld, zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener. De informatiefolder voor de patiënt wordt verspreid via apotheken en huisartsen. Van deze folder zijn ook pfd-slides gemaakt om te kunnen vertonen op digitale schermen in de wachtruimtes bij de huisartsenpraktijk en de apotheken.

Voor de zorgverleners is er een digitale folder beschikbaar: “Veilig omgaan met medicatie”. Daarin staan tips voor patiënten om zelf de regie te nemen in medicatiebeheer. Onder andere door patiënten te stimuleren tot het geven van toestemming om medicatiegegevens te delen. En hen te bewegen een medicatieoverzicht op te vragen bij de apotheek. Zo bevat de folder nog meer aandachtspunten.

Meer informatie

Het informatiemateriaal is te downloaden op de website van de SIGRA. Hier kunt u ook meer lezen over de campagne.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *