Aandachtpunten toezicht zorgverzekeraars

Aandachtpunten toezicht zorgverzekeraars

Datum: 2 maart 2015

toezicht_zorgverzekeringsmarkt_nza_zorgenzMinister Edith Schippers (VWS) reageert op de aandachtspunten bij het toezicht op de zorgverzekeraars die de NZa in december jl. aangaf. In de intensivering van het toezicht worden vijf onderwerpen uitgelicht: budgetpolissen (1), risicoselectie (2), transparantie (3), vergelijkingssites (4) en contractering individuele beroepsbeoefenaren (5).

1. Budgetpolissen
Bij budgetpolissen speelt de vraag of de zorgverzekeraars die deze polissen aanbieden aan de zorgplicht voldoen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet hier onderzoek naar door de polissen en de inkoopcontracten na te lopen. Het onderzoek richt zich daarbij op de vraag of er op redelijke afstand en binnen redelijke termijn zorg wordt verleend. De minister heeft de NZa gevraagd of er voor deze polissen op kwaliteit wordt ingekocht of vooral op prijs. De NZa zal voorts beoordelen of zorgverzekeraars de verzekerden voldoende informeren over de voor- en nadelen van een budgetpolis en of aanscherping van de NZa-beleidsregel ‘informatieverstrekking ziektekosten- verzekeraars en volmachten’ voor 2016 noodzakelijk is. De uitkomst van dit onderzoek wordt dit voorjaar verwacht.

2. Risicoselectie
Bij ongewenste drempels voor verzekerden om een bepaalde polis te nemen kan de acceptatieplicht en het verbod op premiedifferentiatie in het geding komen. De NZa gaat na of hiervan sprake is. Daartoe onderzoekt zij op polisniveau de in- en uitstroom van verzekerden: welke groepen verzekerden zijn voorspelbaar
‘winstgevend’? Deze informatie wordt gekoppeld aan het gedrag van zorgverzekeraars: hoe beïnvloeden zij het keuzegedrag van verzekerden en is dit acceptabel? Voorbeelden van een computerscherm dat op ‘zwart gaat’ na het invullen van de leeftijd, zich moeten aanmelden en indirecte blokkades, worden onderzocht. De NZa verwacht dat de uitkomst van dit onderzoek in het voorjaar van 2015 beschikbaar komt.
Andere acties zijn: tijdens de overstapperiode van verzekerden de reclame- en media-uitingen van zorgverzekeraars toetsen; onderzoeken of het mogelijk is om sturing van verzekerden door verschillen in inschrijvingseisen te verbieden; bekijken hoe zorgverzekeraars sturen op acceptatiebeleid van volmachten; een visie opstellen over de sturing van verzekerden op de basisverzekering via de aanvullende verzekering.

3. Transparantie zorgverzekeringsmarkt
De NZa stelt regels over transparantie op in de NZa-beleidsregel ‘informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars en volmachten’ en houdt actief toezicht op de naleving daarvan. Zo schrijft de NZa voor welke informatie over de polissen zorgverzekeraars minimaal aan de consumenten moeten verstrekken en hoe zij die informatie moeten geven. Een voorbeeld hiervan is dat uit de website duidelijk moet blijken welk zorgaanbod de zorgverzekeraar heeft gecontracteerd. De NZa houdt hier toezicht op door zorgverzekeraars jaarlijks in het najaar rond de overstapperiode een self-assessment te laten invullen. Bovendien monitort de NZa tijdens deze periode in hoeverre de zorgverzekeraars in reclame- en media-uitingen voldoen aan de regels. In het najaar van 2014 moet een aantal zorgverzekeraars verbeteracties inzetten.
Andere acties zijn: een onderzoek naar de aspecten die de werking van en de transparantie op de zorgverzekeringsmarkt negatief kunnen beïnvloeden; onder de loep nemen van de mislukte toetreding op de zorgverzekeringsmarkt van de nieuwe zorgverzekeraar Anno 12; onderzoek naar de grote verscheidenheid aan collectiviteiten, marketinguitingen en de veel gemaakte koppeling met aanvullende verzekeringen, waardoor het lijkt of er keuze is uit duizenden polissen in plaats van de actuele 70 polissen die op de markt zijn. De minister beoordeelt het 5-stappenplan op de website Consuwijzer, een initiatief van NZa en ACM, positief.

4. Vergelijkingssites
Zorgverzekeraars leveren vergelijkingssites informatie aan over hun polissen en spannen zich er voor in dat deze informatie klopt. Toch blijkt uit onderzoek van de NZa dat de informatie op vergelijkingssites niet altijd juist en volledig is. De NZa wil de zorgverzekeraars de ruimte bieden om zelf – en samen met vergelijkingssites – tot oplossingen te komen en de informatievoorziening te verbeteren. Indien zorgverzekeraars hier onvoldoende werk van maken, zal de NZa zo nodig nadere eisen stellen.
Hierop wil de minister echter niet wachten. Zij vindt dat de vergelijkingssites zo doorslaggevend zijn in de keuze van mensen, dat onvolledige of onjuiste informatie niet acceptabel is. Zij verzoekt daarom de NZa nadere regels op te stellen ten aanzien van de controle door zorgverzekeraars van de informatie op vergelijkingssites.

5. Contractering individuele beroepsbeoefenaren
De NZa bekijkt hoe voor logopedie, verloskunde, fysiotherapie en eerstelijns GGZ de contractering is verlopen. Nog dit kwartaal publiceert de NZa overzichten van de contractering in Nederland. Indien er witte vlekken zijn waar de contractering onvoldoende is, zal de NZa bij de betreffende zorgverzekeraars nagaan hoe zij in die gebieden aan hun zorgplicht voldoen.
Daarnaast zal de NZa de resultaten van een evaluatie met veldpartijen van de wijze waarop het contracteringsproces is verlopen, opnemen in de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt 2015 die in de zomer openbaar wordt gemaakt. Het gaat daarbij om vragen als: handelen zorgverzekeraars en zorgaanbieders bij het contracteren volgens de NZa-handleiding ‘Good contracting practices’, is sprake van misbruik van inkoopmacht en kunnen brancheorganisatie een rol spelen bij het verbeteren van het onderhandelingsproces bijvoorbeeld op het gebied van inkoop op kwaliteit van zorg? De minister kondigt aan de NZa te vragen om regels op te stellen die zorgverzekeraars verplichten om per 1 april de procedure van de zorginkoop en het zorginkoopbeleid bekend te maken.

De volledige Commissiebrief Tweede Kamer met de beleidsreactie van de minister is hier te downloaden.

(Foto: Denise Doudova/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *