Hulpmiddelen zijn beschikbaar en van voldoende kwaliteit

Hulpmiddelen zijn beschikbaar en van voldoende kwaliteit

Datum: 25 april 2019

Hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld incontinentiemateriaal, een glucosemeter of een hoortoestel, zijn beschikbaar en zijn van voldoende kwaliteit. Echter: de grote hoeveelheid hulpmiddelen en de verschillende wetten waarbinnen deze kunnen worden verstrekt, zorgen voor onduidelijkheid. Dat kan er toe leiden dat mensen ‘verdwalen’ als ze een hulpmiddel nodig hebben. De meeste onduidelijkheden betreffen de vergoeding. Mensen kunnen niet altijd goed vinden welk hulpmiddel er voor hen beschikbaar is en hoeveel ze zelf moeten betalen. 

Dat blijkt uit de NZa monitor hulpmiddelenzorg. De afgelopen tijd heeft de NZa onderzoek gedaan naar de inkoop en verstrekking van hulpmiddelen die vanuit de basisverzekering vergoed worden. Hier geven we in Nederland jaarlijks zo’n 1,5 miljard euro uit.

De uitkomsten uit de monitor zijn positief. Mensen krijgen in ons land een hulpmiddel als zij dat nodig hebben. De meeste zorgverzekeraars kopen deze zorg in bij veel aanbieders. Een enkele zorgverzekeraar heeft met slechts een paar aanbieders afspraken. Voor de patiënt leidt dit niet tot problemen, omdat hulpmiddelen vaak thuis worden bezorgd. Reistijd speelt hier dus geen rol. Ook de kwaliteit van hulpmiddelen is over het algemeen goed. Een deel van de gebruikers stelt persoonlijk contact  bij het uitkiezen van een hulpmiddel op prijs.

Anders dan andere zorgsectoren
Zorgverzekeraars kopen de hulpmiddelen namens hun verzekerden in bij medisch speciaalzaken en andere
leveranciers. Wat de hulpmiddelensector anders maakt dan veel andere zorgsectoren, is een grotere diversiteit aan partijen (zoals fabrikanten met winstoogmerk), het feit dat hulpmiddelen internationaal beschikbaar zijn en dat de nadruk bij deze zorg ligt op producten en minder op inzet van dienstverlenend personeel.

Financiering is complex
De hulpmiddelensector is complex. Hulpmiddelen worden verstrekt vanuit de zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz) en/of de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wia) . Daardoor bestaat het risico dat mensen niet goed weten waar ze terecht kunnen. Overigens: mensen hebben vanuit de Zvw recht op een hulpmiddel dat past bij hun individuele situatie en behoefte. Dat betekent dat wat voor de één een passend hulpmiddel is, dat voor een ander niet hoeft te zijn.

Ondersteuning
Voor informatie over de hulpmiddelen kunnen gebruikers een beroep doen op zorgaanbieders, leveranciers en
zorgverzekeraars. Ook bestaan er steeds meer online tools die mensen ondersteunen bij de keuze voor een hulpmiddel. Het Zorginstituut Nederland wil een handreiking ontwikkelen om de hulpmiddelenzorg voor burgers met een Wlz-indicatie te verduidelijken.

Productontwikkeling
Gezien de verwachte innovatieve ontwikkelingen in de hulpmiddelensector, is het belangrijk dat de sector aandacht
heeft voor de toegankelijkheid van innovatieve hulpmiddelen met de risico’s rondom privacy en data. Zodoende kunnen burgers hiervan optimaal profiteren.

Zie ook artikel op ZorgenZ: Hulpmiddelen: van eenheidsworst naar maatwerk

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *