Cadeaus van zorgaanbieders bij overstap naar restitutiepolis

Cadeaus van zorgaanbieders bij overstap naar restitutiepolis

Datum: 8 december 2018

Zorgaanbieders bieden patiënten cadeaus of geld als ze met een restitutiepolis bij hen komen voor zorg, ontdekte RTL Nieuws. Tot verbazing en ergernis van de politiek en zorgverzekeraars. Naar aanleiding van de berichtgeving bij RTL gaat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoeken of het aanbieden van cadeaus en geld  aan patiënten die overstappen naar een andere zorgverzekeraar geoorloofd is. 

Verslavingszorgverlener SGGZ is niet onder de indruk van dit voornemen van de NZa. Ze kopt nog steeds op haar site: ’Gratis iPhone XR’. Met als voorwaarden: ‘Kies jij voor volledige keuzevrijheid van zorgaanbieder en 100% vergoeding voor alle zorg? Met een restitutiepolis krijg je als je, na 1 januari een intensieve behandeling voor verslaving gaat volgen bij SGGZ, een fonkelnieuwe iPhone XR cadeau. Stap jij over naar één van deze polissen en kies je voor een behandeling voor jouw verslaving bij SGGZ met een duur van 12 weken en maak je deze ook af? Dan ben jij bij aanvang van een nieuw leven zonder drugs meteen de trotse eigenaar van de allernieuwste iPhone XR. Kies kleur, kies SGGZ.’

Verzekeraars zijn boos
Met daarbij vermeld een aantal aanbevolen verzekeringen. Verzekeraar VGZ, eigenaar van die verzekeringen, maakt zich terecht boos over deze actie. Zorggeld is niet bedoeld voor cadeaus. Verzekeraar ONVZ heeft vorig jaar melding gemaakt bij de NZa van een vergelijkbare situatie. Een bedrijf dat wijkverpleging levert, bood haar patiënten maandelijks 53 (!) euro korting voor een verzekering bij ONVZ. ONVZ wist van niets, tot een klant zich bij de verzekeraar meldde. Met een beroep op de Wet Financieel Toezicht is die actie toen afgebroken. En nu komt SGGZ dus met hun stunt. VGZ beraadt zich op stappen tegen SGGZ.

Restitutiepolis komt zo onder druk te staan
Het gaat om de overstap van een natura- naar een restitutiepolis. Patiënten met een restitutiepolis hebben vrije keuze voor een zorgaanbieder. Voor deze patiënten kunnen zorgaanbieders dus bij de verzekeraar declareren, ook als er geen contract is. Met aantrekkelijke deals proberen de zorgaanbieders hun patiënten te verleiden om over te stappen naar zo’n verzekering. Vervolgens vangen ze dus meer geld, genoeg kennelijk om de overstap naar een restitutiepolis te belonen met cadeaus.

Premiebetaler is de dupe
“Dat gaat ten koste van het zorggeld dat wij met z’n allen ophoesten, zegt VVD-kamerlid Arno Rutte. “En let wel, die iPhones, en die cash back, die wordt betaald door u, door mij en uw buurman, gewoon door de premiebetaler. Dit kan echt niet.”

De NZa schaart zich achter dit standpunt, zij het vanuit een andere motivatie. Ze vindt dat mensen hun zorgpolis moeten kiezen op basis van de inhoud van de polis en de bijbehorende premie. “Mensen die zich laten verleiden door cadeaus bij het kiezen van hun polis, lopen het risico dat deze polis niet aansluit bij hun zorgbehoefte. Ook kan het zijn dat zij meer betalen dan nodig is”, aldus de NZa. “Wij onderzoeken of het geven van geld of cadeaus in strijd is met de zorgverzekeringswet of de wet marktordening gezondheidszorg. Als dit zo is, grijpen wij in. Wanneer de wet ruimte laat, gaan wij in gesprek met het ministerie van VWS om te komen tot een oplossing.”

SGGZ was voor RTLNieuws overigens niet bereikbaar voor commentaar.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *